Energetika.ba
Novosti

Dobit RWE-a smanjena 18,6% u prvoj polovini godine

Autor: Energetika.ba
Dobit RWE-a smanjena 18,6% u prvoj polovini godine

Njemačka energetska kompanija RWE izvijestila je u utorak da je prvu polovinu godine zaključila s manjom dobiti zbog slabije profitabilnosti poslovanja s konvencionalnim izvorima energije i smanjene proizvodnje struje u termoelektranama i nuklearnim elektranama.

U razdoblju od siječnja do lipnja prilagođena dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) smanjena je 18,6 posto, na 1,1 milijardu eura.

Rezultat se odnosi na odjele Lignit&Nuklearna energija, Europska struja i Opskrba i trgovanje, a uključuje i dividendu za Innogy.

U RWE-u naglašavaju da su zbog transakcije s konkurentom E.ON-om, koja predviđa razmjenu imovine i podjelu Innogyja, prilagodili izvješća o poslovnim rezultatima zahtjevima međunarodnih financijskih standarda.

Dijelovi poslovanja koji su prodani EON-u uvršteni su u stavku "obustavljenog poslovanja" do zaključenja transakcije. Innogy je obuhvaćao poslovanje s prijenosom i distribucijom energije te s obnovljivim izvorima.

U sklopu transakcije s E.ON-om RWE će zadržati poslove s obnovljivim izvorima dok će poslovanje s transmisijskim i distribucijskim mrežama preuzeti E.ON.

Prilagođena neto dobit smanjena je za 22,7 posto, na 683 milijuna eura.

Taj pad u RWE-u objašnjavaju slabijom profitabilnošću poslovanja s konvencionalnom energijom i manjom proizvodnjom struje u termoelektranama i nuklearnim elektranama.

U cijeloj godini kompanija očekuje prilagođenu EBITDA u rasponu od 1,4 do 1,7 milijardi eura dok bi se prilagođena neto dobit trebala kretati između 500 i 800 milijuna eura.

Energetika.ba