Energetika.ba
Ekonomska korist

Domorodačka plemena u Kanadi sve više ulažu u energetske projekte u svojoj zemlji

Autor: Energetika.ba
Domorodačka plemena u Kanadi sve više ulažu u energetske projekte u svojoj zemlji
Foto: Unsplash

Domorodačka plemena Kanade sve više kupuju udjele u kanadskim energetskim projektima kako bi ostvarila ekonomske koristi od projekata na svojoj zemlji, dok kompanije traže povećanje kapitala.

Neke od prilika i nedavnih poslova:

Nadolazeći poslovi:
Trans Mountain: Kanadska vlada posjeduje naftovod vrijedan 34 milijarde kanadskih dolara (25,06 milijardi dolara) koji se proteže od Alberte do Pacifičke obale i planira ga prodati, barem dijelom, domorodačkim zajednicama.

Coastal GasLink: Operater TC Energy (TRP.TO) potpisao je opciju 2023. godine za prodaju 10% plinovoda u Britanskoj Kolumbiji domorodačkim zajednicama.

Mainline: Enbridge (ENB.TO) je otvoren za domorodačko suvlasništvo u mreži naftovoda u Severnoj Americi, ali bilo koji dogovor može biti složen jer naftovod prolazi kroz Kanadu i SAD, prenosi Reuters.

Proširenje B.C. Northwest Transmission Line: BC Hydro razgovara s K'uul Power, konzorcijumom domorodačkih zajednica, o kupovini 50% projekta vrijednog 3 milijarde kanadskih dolara.

Nedavni poslovi:
Enbridge je prodao manjinski udio u sedam naftovoda u Alberti grupi domorodačkih zajednica za 1,12 milijardi kanadskih dolara 2022. godine.

Suncor (SU.TO) potpisao je memorandum o razumijevanju s Prvom nacijom Fort McKay u martu kako bi ocijenio potencijalni zakup područja s naftnim pijeskom.

Ksi Lisims LNG, projekt izvoza ukapljenog prirodnog gasa (LNG) u Britanskoj Kolumbiji, razvijaju Nisga'a Nation, Rockies LNG i Western LNG. Odluke vlada Britanske Kolumbije i Kanade očekuju se krajem 2024. godine.

Cedar LNG, projekt izvoza LNG-a u Britanskoj Kolumbiji, većinski je u vlasništvu Haisla Nation u partnerstvu s Pembina Pipeline (PPL.TO). Konačna investicijska odluka očekuje se sredinom 2024. godine.

Hydro One (H.TO), firma za prijenos i distribuciju električne energije u Ontariju, kreirala je model 2022. godine kako bi ponudila domorodačkim zajednicama 50% udjela u svim budućim projektima velikih prijenosnih linija.