Energetika.ba
na sjednici

Donesena odluka o izradi strategije razvoja metalnog i elektro sektora FBiH 2026.-2035.

Autor: Energetika.ba
Donesena odluka o izradi strategije razvoja metalnog i elektro sektora FBiH 2026.-2035.
Foto: Fena

Vlada Federacije BiH je na sjednici održanoj u srijedu u Mostaru, na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije donijela Odluku o izradi Strategije razvoja metalnog i elektro sektora FBiH za period od 2026. do 2035. godine.

Odlukom je precizirano da će se ovom strategijom definirati pravci, ciljevi i resursi daljnjeg razvoja metalne i elektro industrije u FBiH, te osigurati usklađenost razvojnih pravaca sa strateškim ciljevima iz Strategije razvoja FBiH 2021.-2027. godina, kao i relevantnim dokumentima za proces integrisanja naše zemlje u EU i drugim međunarodno priznatim obavezama BiH, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Nositelj izrade Strategije je Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije u saradnji sa UNDP-em, a na osnovu Sporazuma o finansiranju između Razvojnog programa Ujedinjenih naroda i ovog federalnog ministarstva, potpisanog 28. decembra 2023. godine. U Odluci se navodi i da će Ministarstvo u procesu izrade Strategije osigurati učestvovanje zainteresiranih strana.

"To su nadležni federalni i županijski organi uprave, upravne organizacije, jedinice lokalne samouprave, UNDP, Privredna komora FBiH, Federalni zavod za programiranje razvoja, te predstavnici udruženja metalne i elektro industrije", pojasnili su iz Vlade FBiH.

Također, Ministarstvo će primjenom otvorenog metoda koordinacije i poštujući princip horizontalne i vertikalne koordinacije, formirati radnu grupu za izradu Strategije, prenosi Fena. Rok za dostavljanje prijedloga Strategije na razmatranje i usvajanje Vladi Federacije BiH, uz prethodnu provedbu procesa konsultacija, je 12 mjeseci od dana stupanja na snagu današnje odluke.