Energetika.ba
SQM

Drugi najveći proizvođač litija bilježi pad profita od 82%

Autor: Energetika.ba
Drugi najveći proizvođač litija bilježi pad profita od 82%
Foto: SQM

Chileanski SQM, drugi najveći proizvođač litija na svijetu, objavio je u srijedu pad neto profita u četvrtom kvartalu za 82% u odnosu na prethodnu godinu, ispod očekivanja, dok cijene ključnog baterijskog metala i dalje padaju sa ranijih vrhunaca.

Rudnik, koji također proizvodi gnojiva i industrijske kemikalije, izvijestio je o kvartalnom neto dobitku od 205,9 milijuna dolara, ispod očekivanih 317 milijuna dolara prema analizi ankete LSEG-a, nakon postepenog pada zarade tokom 2023. godine.

Prihodi za period pali su za 58% na 1,31 milijardu dolara, također zaostajući za LSEG-ovim predviđanjem od 1,35 milijardi dolara.

SQM je izjavio da je prodao rekordne količine litija tokom kvartala, dostigavši oko 51.000 metričkih tona, što je gotovo 20% više u odnosu na prethodnu godinu, iako su prosječne cijene pale za 73%.

Kompanija je izjavila da očekuje porast volumena prodaje litija za 5%-10% ove godine, s predviđenim globalnim rastom potražnje od 20%, iako je upozorila da će prekomjerna ponuda držati cijene stabilnim.

"Višak litija i baterijskih materijala ... očekuje se da će se nastaviti tokom ove godine, što će vršiti pritisak na cijene na tržištu litija", izjavio je izvršni direktor SQM-a Ricardo Ramos.

Globalne zalihe za baterijski metal za električna vozila nadmašile su potražnju tokom 2023. godine, potičući prekomjernu ponudu koja je smanjila cijene i navela proizvođače poput Albemarle (ALB.N), najvećeg svjetskog dobavljača, da smanje broj radnih mjesta i zaustave ekspanzije.

SQM je rekao da očekuje proizvodnju 210.000 tona litijevog karbonata u prvom kvartalu ove godine kako povećava operacije u Čileu, dodajući da će ukupni kapitalni troškovi za 2024. iznositi oko 1,3 milijarde dolara.

Cijena dionica grupe pala je oko 30% u posljednjih 12 mjeseci.

SQM je također izjavio da surađuje s zajednicama u čileanskoj regiji Atacama dok usavršava detalje svog sporazuma s državnom rudarskom kompanijom Codelco, potpisanog u decembru, kao dio vladinog plana za povećanje uloge države u sektoru litija.

Sporazum je izazvao proteste lokalnih autohtonih grupa koje su blokirale puteve do SQM-a, uzrokujući prekid operacija.