Energetika.ba
Investiranje

Duda: Poljska razgovara sa SAD o saradnji u oblasti nuklearne energije

Autor: Energetika.ba
Duda: Poljska razgovara sa SAD o saradnji u oblasti nuklearne energije
Nuklearna energija / Ilustracija

Poljski i američki lideri razgovarali su o razvoju saradnje u oblasti nuklearne energije, rekao je poljski predsjednik Andrzej Duda novinarima u utorak nakon što se delegacija koju su predvodili on i premijer Donald Tusk sastala s američkim predsjednikom Joeom Bidenom.

Poljska planira investirati u nuklearnu energiju kako bi smanjila svoje emisije ugljika i postepeno izbacila ugalj. Prethodna vlada prava i pravde (PiS) izabrala je Westinghouse Electric Co kao dobavljača tehnologije. Kompanija se kasnije udružila sa najvećom američkom inženjerskom firmom - Bechtel, javlja Reuters.

Tuskov kabinet je potvrdio da je Poljskoj potrebna nuklearna energija, ali je rekao da će izvršiti reviziju projekta koji su započeli njeni prethodnici.

"Sutra idem u Gruziju, gdje ću posjetiti najmoderniju američku nuklearnu elektranu", rekao je Duda.

"Vrlo sličan će se izgraditi... u našoj zemlji. I o tome smo danas razgovarali... o razvoju ove saradnje kada je u pitanju konvencionalna nuklearna energija i zaštita klime."

Varšava je planirala da izgradi svoju prvu nuklearnu elektranu na baltičkoj obali do 2033. godine, ali sada analizira može li se projekat završiti na vrijeme usred kašnjenja koje je pretrpio za vrijeme prethodne vlade.