Energetika.ba
Novosti

Crna Gora: Dug za struju kočnica za dobijanje kredita?

Autor: Energetika.ba
Crna Gora: Dug za struju kočnica za dobijanje kredita?

Elektroprivreda Crne Gore dostavljaće podatke o dugu građana kreditnom registru Centralne banke, koje će banke koristiti prilikom odlučivanja o pozajmicama.

Dugovanja za struju uskoro će ući u kreditni registar Centralne banke (CBCG), što će značiti da će bankama biti dostupni podaci da li građani koji žele da uzmu kredit redovno plaćaju obaveze prema Elektroprivredi (EPCG).

Ko se bude našao u evidenciji neplatiša računa za struju može se desiti da mu banka ne odobri kredit. Isto pravilo će važiti i za firme.

Koliki će biti iznos duga za struju koji će banka uzimati prilikom odluke o odobravanju kredita još nije definisano.

Bankama su do sada bili dostupni podaci iz registra o zaduženjima za kredite, minuse po tekućem računu, platne kartice.

Iz CBCG “Vijestima” su potvrdili da su počeli pregovore sa Elektroprivredom u vezi sa uključivanjem dugova za struju u kreditni registar.

Da bi slika o kreditnim zaduženjima građana i firmi bila potpunija u narednom periodu, osim dugovanja za struju, naći će se i dugovanja po osnovu poreskih i carinskih obaveza.

“Inicijativu za poslovnom saradnjom CBCG će uputiti i mobilnim operaterima i drugim institucijama kako bi se unapredio rad registra i kvalitet i obuhvat podataka kojima raspolaže”, kazali su iz CBCG.

Energetika.ba