Energetika.ba
Novosti

DW: SAD kupuju ruski gas, a EU – ne smije?

Autor: Energetika.ba
DW: SAD kupuju ruski gas, a EU – ne smije?

Firme iz SAD zapravo hoće da potisnu Rusiju sa evropskog tržišta zemnog gasa, piše danas Radio Deutsche Welle, konstatujući da se sada saznaje da je ruski tečni gas direktno isporučen u Sjedinjenim Državama i zapitavši se "kako to može?".

Rusija je glavni svjetski izvoznik zemnog gasa. Moskva je decenijama bila zavisna od gasovoda koji su sa sjevera zemlje ili iz Sibira sprovodili gas u Zapadnu Evropu. Njima se u poslovanju još uvijek služi prije svega Gasprom. No, u tome uvijek učestvuje više zemalja pa se javljaju sporovi, navodi DW u analizi.

Kremlj pokušava da smanji tu zavisnost i sada posebno polaže na tečni gas. Tu se posebno angažuje drugi po veličini proizvođač gasa Novatek, koji kako se navodi u tekstu, već godinama eksploatiše gas na poluostrvu Jamalu.

Udio Novateka u projektu Jamal LNG je, kako se precizira, 60 odsto, a u tome učestvuju i francuski koncern Total i kineski investitori.

"Ovih dana se u udarnim vijestima piše o tome da je ruski tečni gas preko jednog francuskog preprodavca prvi put izvezen u SAD. Baš u SAD! Vašington čini sve kako bi otežao izvoz ruskog gasa u Evropu. I sada sam kupuje ruski gas?".

Ta okolnost, međutim, nije toliko spektakularna koliko na prvi pogled izgleda, ocjenjuje DW, i napominje da je činjenica da je talas hladnoće u SAD nakratko doveo do povećanja cijena energije.

Zbog naleta hladnog vremena, Americi je odjednom potreban tečni gas pa ga kupuje na svjetskom tržištu.

"U tome nema ničeg političkog“, objašnjava Svjatoslav Bik iz moskovskog trusta mozgova Analitički centar za vladu Ruske Federacije.

Za Rusiju i druge zemlje je u pravilu teško da izvoze u SAD.

"Cijene su tamo niske jer Amerikanci i sami imaju dovoljno gasa“, kaže Bik.

Moguće je da će Amerikanci i ubuduće da uvezu poneki tanker ruskog gasa. Ali, uvijek će se raditi o srazmjerno malim količinama, smatraju eksperti u Moskvi.

"Mnogo je interesantnije kako se poslovanje sa energijom promenilo u čitavom svijetu: dok je transport gasa kroz gasovode uvijek bio regionalnog karaktera, tankeri sa tečnim gasom su se pobrinuli da se taj posao sve više globalizuje. Konkurencija je sve oštrija. To je dobro za potrošače, jer tako cijene ostaju niske", zaključuje njemački Radio DW.

Energetika.ba