Energetika.ba
Novosti

Džindić: U svim rudnicima smanjena dugovanja i povećana proizvodnja

Autor: Energetika.ba
Džindić: U svim rudnicima smanjena dugovanja i povećana proizvodnja

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, govoreći o rezultatima rada Ministarstva za prošlu godinu, ocijenio je da su oni zadovoljavajući, ali da, kao i u svemu, može biti bolje.

Naglasio je da sebi, donekle, zamjera što u 2017. godini nije usvojen zakon o plinu na nivou Federacije BiH i što se nije aktivnije krenulo u reorganizaciju rudnika.

Govoreći o energetskom sektoru, ministar je istaknuo da je na nivou Federacije u ovoj oblasti usvojeno nekoliko novih zakonskih rješenja.

Osvrćući se na sektor plina, istaknuo je da je Vlada FBiH prioritetnim proglasila projekt Južne plinske interkonekcije BiH i Hrvatske. Ističući rezultate rudnika u FBiH, resorni ministar je kazao da su u svim rudnicima smanjena dugovanja i povećana proizvodnja. Dodao je da je oko 60.000 tona uglja prodano van sistema "Elektroprivrede". Spomenuo je da će u narednih 15-ak dana biti ponovljen javni konkurs za izbor konsultanta za istraživanje nafte u Federaciji.

Posebno se osvrnuo na namjensku industriju, istakavši da je promet svih kompanija koji posluju u namjenskoj industriji u 2017. iznosio 277 miliona KM, što je više od zacrtanog cilja. Kazao je da je u toku prošle godine u namjenskoj industriji povećan i broj radnika za 647.

Govoreći o planovima za 2018., istaknuo je da će resorno ministarstvo nastaviti raditi kao i do sada, s posebnim aspektom na zbrinjavanju socijalno-ugroženih radnika. Poručio je da je Vlada FBiH za ovu godinu izdvojila dva miliona maraka za uvezivanje radnog staža.

Energetika.ba / Avaz