Energetika.ba
15 mil eura

EBRD ulaže u elektromobilnost u Bugarskoj, Litvaniji i Rumuniji

Autor: Energetika.ba
EBRD ulaže u elektromobilnost u Bugarskoj, Litvaniji i Rumuniji
Foto: Ilustracija

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) ulaže 15 miliona eura u vodećeg operatora punionicama električnih vozila u Bugarskoj, Litvaniji i Rumuniji firmu Eldrive Holding. Ona će do 2028. postaviti te upravljati sa 7.400 novih punionica, uz 850 kojima već upravlja, proširujući tako infrastrukturu za punjenje koja je trenutno dostupna u tim zemljama.

EBRD će ulagati sa skupinom Renalfa Solarpro, vlasnikom Eldrivea, u prvoj fazi razvoja. Evropska investicijska banka (EIB) također osigurava 40 miliona eura.

"Ulaganje podupire predanost Evropske unije dekarbonizaciji. Budući da je promet bio odgovoran za 22 posto globalnih emisija CO2 u 2022., zemlje EU-a ubrzavaju uvođenje čiste elektromobilnosti. Cilj Evropskog zelenog plana je doseći milijun javnih punionica električnih vozila u EU-u do 2025. i tri miliona do 2030. godine. Trenutačno tržišta srednje, južne i istočne Evrope zaostaju za zemljama zapadne Evrope u dostupnosti punionica električnih vozila", saopćio je EBRD.

"Nadamo se da će ovo ulaganje utrti put mnogim drugim ulaganjima u infrastrukturu za električna vozila diljem regije i pomoći ubrzati dekarbonizaciju transporta u Evropi", izjavila je Sue Barrett, direktorica EBRD-a za infrastrukturu u Evropi, Bliskom istoku i Africi.

"Biti prvi operator punionica s takvim ulaganjem čini nas ponosnima i pokazuje potencijal i otpornost naše poslovne strategije i modela. Ovo je veliko priznanje ne samo za Eldrive nego i za cijelu europsku elektromobilnost", komentirao je Stefan Spassov, izvršni direktor Eldrivea.