Energetika.ba
Novosti

EBRD želi postati suvlasnik Petrola

Autor: Energetika.ba
EBRD želi postati suvlasnik Petrola

Već ove jeseni, slovenska naftna i plinska kompanija Petrol, mogla bi dobiti novog vlasnika, piše portal siol.net. To bi mogla biti Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Neslužbeno, EBRD već neko vrijeme pregovara o kupovini dionica sa slovačko-češkom J&T financijskom grupom koja trenutno drži 12,8 posto dionica Petrola.

J&T, koji se već neko vrijeme želi povući iz vlasništva Petrola, ponudio je svoj udio brojnim potencijalnim kupcima. Između ostalog, i nekim međunarodnim energetskm gigantima koji jačaju na području jugoistočne Evrope posljednjih godina. Sada je najozbiljniji kandidat za kupovinu EBRD, koji je prošle godine kupio Petrolove obveznice za više od osam milijuna eura. Za dionicu Petrola Slovacima nudi 315 eura. To je za oko 45 eura manje od trenutnog jedinstvenog tečaja dionice Petrola na Ljubljanskoj borzi.

Prema informacijama portala, obje strane se nisu dogovorile za posao: u J&T-prvobitnu ponudu EBRD-a su odbili jer žele da prodaju paket po cijeni najmanje jednakoj burzovnoj. Istovremeno, obje strane se nisu složile oko pitanja ko će dobiti dividendu ove godine. Vlasniku cjelokupnog paketa dionice bi donijele 4,3 milijuna eura bruto. Rok za njihovo plaćanje je 10. kolovoza.

"Informacije koje navodite u vašem upitu ne želimo ni komentirati ni potvrditi", rekao je Mário Selecký, menadžer projekta u kompaniji J & T za Siol.net. Prema neslužbenim informacijama, EBRD namjerava ponuditi manju količinu dionica koje su trenutno u vlasništvu J&T-a drugim slovenskim financijskim fondovima.

Energetika.ba