Energetika.ba
Novosti

EK odobrio subvencije za proizvodnju struje u Portugalu i Španiji

Autor: Energetika.ba
EK odobrio subvencije za proizvodnju struje u Portugalu i Španiji

Europska komisija odobrila je Španjolskoj i Portugalu 8,4 milijarde eura subvencija za nabavu fosilnih goriva za termoelektrane koji bi trebali sniziti veleprodajne cijene struje na tržištu u regiji i time ublažiti udar na budžete kućanstava.

Vlade u Madridu i Lisabonu isplaćivat će proizvođačima struje izravnu bespovratnu pomoć za kupnju fosilnih goriva za elektrane koja su naglo poskupjela od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Španjolska će za subvencije izdvojiti 6,3 milijarde, a Portugal 2,1 milijardu eura, a program će ostati na snazi do kraja svibnja iduće godine.

“Privremena mjera.. omogućit će Španjolskoj i Portugalu da snize cijene struje za potrošače koje je teško pogodio rast cijena struje zbog ruske invazije na Ukrajinu i istodobno će sačuvati cjelovitost zajedničkog tržišta”, istaknula je u srijedu potpredsjednica EK Margrethe Vestager.

Madrid se našao pod snažnim pritiskom javnosti da pronađe rješenje za visoke cijene struje koje su u Španjolskoj vezane za cijene plina. Plin je pak snažno poskupio još prošle godine u uvjetima oporavka gospodarstva od koronakrize, a ove godine cijene je potaknuo i rat u Ukrajini.

Premijer Pedro Sanchez snažno se zalagao za reformu energetskog tržišta Europske unije, tvrdeći da bi cijenu električne energije trebalo odvojiti od cijene plina i drugih fosilnih goriva.

Madrid zasada nije uspio ishoditi potporu za svoju inicijativu, između ostalog i izbog otpora Njemačke i Nizozemske, ali je zajedno s Lisabonom dobio ustupak u vidu zelenog svjetla za privremeno ograničenje cijena.

Sanchez je tako najavio 16 milijardi eura državne pomoći i zajmova za tvrtke i kućanstva kako bi lakše prebrodila nagli porast troškova energije.

Energetika.ba / Hina