Energetika.ba
Novosti

Eko toplane počele sa pripremom za ponovnu isporuku toplotne energije

Autor: Energetika.ba
Eko toplane počele sa pripremom za ponovnu isporuku toplotne energije

Eko toplane Banjaluka saopštile su danas da su prekinuli započeti planirani remont i pripremu distributivne mreže za sljedeću grijnu sezonu i u toku su dopunjavanje, odzračivanje sistema i otvaranje ventila u šahtovima, te ponovna priprema proizvodnih pogona, kako bi aktivirali proces proizvodnje toplotne energije.

Odluka o obustavi remonta i početku priprema za ponovnu isporuku energije, zajednička je odluka Eko toplana i Grada Banjaluka, nakon što je i za sljedeću sedmicu najavljen talas izuzetno niskih temperatura za ovo doba godine.

"Posebno molimo i apelujemo na korisnike koji su samoinicijativno započeli radove na unutrašnjim instalacijama, da ih obustave i vrate instalacije u funkcionalno stanje, najkasnije do 12. maja, kako ne bi došlo do curenja vode, odnosno poplava u stambenim ili poslovnim prostorima, jer u suprotnom Eko toplane neće biti odgovorne za nastalu štetu", saopštili su iz Eko toplana.

Eko toplane su nakon završetka sezone već započele sa mašinskim i elektro radovima na distributivnom sistemu, zatvoreni su ventili i konzervirani kotlovi, a sada slijedi obustava tih radova i priprema sistema za ponovno puštanje u pogon, koja je potpuno ista kao i priprema za novu grijnu sezonu. S obzirom na to da ovaj zahtjevan i obiman proces traje i do 15 dana, u Eko toplanama ističu da će nastojati da u što kraćem roku obave pripremu za ponovnu isporuku toplotne energije, te mole korisnike za razumijevanje.

Trenutno su angažovani svi ljudski resursi i tehnički kapaciteti Eko toplana, kako bi se što prije osposobio sistem za ponovno pokretanje proizvodnje i isporuke toplotne energije.

Energetika.ba