Energetika.ba
Novosti

"Eko-toplane" su nedovoljno testirane i zagađuju zrak

Autor: Energetika.ba
"Eko-toplane" su nedovoljno testirane i zagađuju zrak

Banjalučke „Eko-toplane“ zvanično su otvorene prije dva dana, ali je i dalje mnogo onih koji smatraju da je ova kompanija osnovana na nezakonit način i da nema uvjete da zagrije grad na Vrbasu.

Probni rad

Predsjednik Udruženja termotehničara RS Pero Petrović i glavni projektant Gostimir Radić istakli su da je trenutni rad „Eko-toplana“ tehnički i zakonski nedopustiv. Oni su istakli da je postrojenje „Eko-toplana“ izvedeno i pušteno u probni rad bez ugrađenog sistema za održavanje pritiska.

- Nije izvršeno mjerenje garancijskih parametara ugrađenih kotlova prema važećoj metodologiji. Ložišta kotlova ne posjeduju atestno-tehničku dokumentaciju. Također, nije izvršeno ispitivanje parametara otpadnih plinova - istakao je Petrović.

On je dodao da je u probnom radu sistema u drugoj polovini novembra prošle godine došlo do požara na filterima.

Traže ekspertizu

- Otad vrećasti filteri nisu u funkciji. Sistem nema ugrađene multiciklone za odvajanje krupnih čestica. Procjenjuje se da je u atmosferu izbačeno više od 90 tona pepela, zajedno s produktima sagorijevanja - kazao je Petrović.

I radnici stare ''Toplane'' smatraju da je novo preduzeće prevara i da ne može grijati Banju Luku. Sindikalni povjerenik stare ''Toplane'' Vukašin Tintor kazao je da to preduzeće mora raditi 70 posto grijnog perioda i isporučiti više od 75 posto potrebne energije za grijanje Banje Luke.

- Energetičari u RS su nakon analize rada ''Eko-toplana'' zaključili da one rade na tehnički i zakonski nedopustiv način, zbog čega je od nadležnih institucija neophodno tražiti prekid njenog rada te ekspertizu kompletnog sistema od stručne institucije - naveo je Tintor.

Radojičić: Riješili smo grijanje Banje Luke

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić (SNSD) rekao je da otvaranje „Eko-toplana“ podrazumijeva pametni, zeleni i grad s povoljnim poslovnim okruženjem.

- Mi smo prva lokalna zajednica u BiH kojoj je EBRD direktno plasirao sredstva bez dodatnih garancija, vjerujući u naš projekt, kojim smo dugoročno riješili problem daljinskog grijanja - rekao je Radojičić.

Energetika.ba / Avaz