Energetika.ba
Novosti

Ekološka održivost kroz energetsku efikasnost u javnim ustanovama Kantona Sarajevo

Autor: Energetika.ba
Ekološka održivost kroz energetsku efikasnost u javnim ustanovama Kantona Sarajevo
Fena

Kanton Sarajevo, putem Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša od 2019. godine u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, implementira Projekat ''Energijska efikasnost u javnim objektima Kantona Sarajevo''.

Projekat se finansira iz sredstava EBRD-a u ukupnom iznosu od oko 11,5 miliona Eura.

- Sredstva će biti utrošena isključivo u svrhu energijske efikasnosti 40 odabranih javnih objekata iz oblasti obrazovanja i zdravstva a koji se nalaze na Listi javnih objekata koju je usvojila Vlada Kantona Sarajevo, naglasio je prilikom obilaska radova premijer Kantona Sarajevo, Nihad Uk.

U okviru Faze 1, mjere energijske efikasnosti provedene su na tri objekta Javne Ustanove ''Studentski centar'', tri vrtića, jednom domu zdravlja, šest osnovnih škola i dvije srednje škole.

Početkom marta započela je Faza 2 kojom je obuhvaćeno sedamnaest objekata: dva vrtića, jedanaest osnovnih škola, jedan dom zdravlja, dvije srednje škole i jedan fakultet. Radovi su u poodmakloj fazi i očekivati je da će korisnici ovih objekata uskoro boraviti u kvalitetnijim prostorima.

- Povećanje udobnosti i kvalitete zraka u zatvorenom prostoru, smanjenje troškova i dugoročna ušteda kroz niže račune za energiju, poboljšanje energetske sigurnosti i očuvanje prirodnih resursa, samo su neki od pozitivnih učinaka ovog projekta, pojasnio je Bojan Bošnja, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

Premijer Nihad Uk, zajedno sa saradnicima iz resornih ministarstava, do kraja mjeseca planira obići sve objekte iz Faze 2 na kojima se obavljaju radovi. Paralelno sa ovim aktivnostima, u pripremi je Faza 3 kojom će biti obuhvaćena adaptacija još osam objekata.

- Objekti u završnoj fazi projekta energijske efikasnosti, valorizirani su kao kulturno dobro od strane Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo. Posljednjom fazom biće obuhvaćen jedan vrtić, četiri srednje škole i tri fakulteta u Kantonu Sarajevo, zaključio je premijer Nihad Uk.