Energetika.ba
Novosti

Ekonomista upozorava da će se Elon Musk za nekoliko mjeseci naći na rubu bankrota

Autor: Energetika.ba
Ekonomista upozorava da će se Elon Musk za nekoliko mjeseci naći na rubu bankrota

Nakon što je Tesla zaustavio proizvodnju Modela 3, dok se suočava s povećanom kontrolom zbog kašnjenja u proizvodnji i fatalnog testiranja autopilota u kojem je stradala pješakinja, ekonomski analitičar Stuart Varney upozorava da bi dionice ovog proizvođača automobila mogle pasti u roku od tri do šest mjeseci.

"Svojim klijentima sam poslao poruke u kojima sam ih upozorio da će Tesline dionice u narednih tri do šest mjeseci pasti. Zbog toga će biti na rubu bankrota jer je kompaniji potrebno tržište kapitala da preživi", kazao je ekonomski analitičar i direktor kompanije Vilas Capital Management John Thompson za Fox Business.

Krajem marta, nakon smrtonosne nesreće u Californiji, Moody's je promijenio Teslin kreditni rejting od stabilnog do negativnog.

Sada Elon Musk lično nadgleda proizvodnju, jer kompanija nije uspjela do kraja marta doći na referentnu liniju proizvodnje od 2.500 Modela 3 sedmično. Međutim, Thompson upozorava da će, čak i ako ispuni svoje proizvodne ciljeve, Tesla vjerovatno nastaviti finansijsku borbu.

"Kompanija vjeruje da će zaraditi veliki novac na Modelu 3, ali ja mislim da će više novca izgubiti na tom automobilu", kazao je Thompson.

Energetika.ba / Klix.ba