Energetika.ba
Christian Lindner

Ekonomski izazovi visokih troškova energije: Njemačka traži put ka očuvanju geopolitičkog položaja

Autor: Energetika.ba
Ekonomski izazovi visokih troškova energije: Njemačka traži put ka očuvanju geopolitičkog položaja
Foto: Unsplash

Njemačkoj je potreban ekonomski zaokret kako bi zadržala svoj geopolitički položaj, rekao je njemački ministar finansija Christian Lindner, istaknuvši da je ekonomska snaga ključna za sigurnost i suočavanje s prijetnjama ruskog predsjednika Putina.

Njemačka ekonomija prošle je godine poslovala najlošije među velikim članicama eurozone, ponajviše zahvaljujući visokim troškovima energije, sve manjim globalnim narudžbama i rekordno visokim kamatama.

Izgledi za Njemačku nisu dobri ni u budućnosti jer je Međunarodni monetarni fond snizio prognozu ekonomskog rasta najveće evropske privrede na 0,2 posto, a za iduću godinu na 1,3 posto.

Prognoze MMF-a su ispod procjena za eurozonu, za koju se predviđa rast od 0,8 posto ove godine i 1,5 posto u 2025., što sugerira da će Njemačka nastaviti zaostajati za drugim članicama eurozone nakon što je bila jedino velika evropska ekonomija koje je imala zadnji pad godina, prenosi SEEBbiz.

Prema ministru finansija i čelniku Slobodnih demokrata (FDP), ekonomska slabost ima implikacije na sigurnost i geopolitički položaj Njemačke. Potreban nam je ekonomski zaokret jer je, na koncu, ekonomska moć i uzročnik geopolitike, rekao je Lindner na konferenciji svoje stranke u Berlinu, pri čemu je mislio i na ruski rat u Ukrajini.

“Putinov cilj je imati moć nad nama i to nikada ne smijemo dopustiti”, rekao je. "Međutim, da bismo imali potrebna sredstva protiv toga, nužan je ekonomski rast", dodao je.