Energetika.ba
Novosti

Električna Dacia može da pređe 200 km sa punim baterijama

Autor: Energetika.ba
Električna Dacia može da pređe 200 km sa punim baterijama

Dacia je predstavila električni koncept Spring Electric, koji najavljuje budući produkcijski model na struju ovog proizvođača.

Proteklih mjeseci se spekulisalo da će prva električna Dacia biti bazirana na električnom modelu Renault City K-ZE koji se prodaje u Kini, a prvi renderi pokazuju da su ova predviđanja bila osnovana.

Umjesto serijskog modela, Dacia je za sada predstavila samo konceptnu varijantu, s obzirom da se automobil ne očekuje na evropskom tržištu prije 2021. godine.

Ipak, ne treba sumnjati da će dizajn automobila ostati manje-više nepromenjen.

Rumunski proizvođač navodi da je Spring Electric Concept zamišljen kao idealno gradsko vozilo na struju, sa nešto višim klirensom i dužinom od svega 3,73 m.

Dacia za sada nije objavila specifikacije pogonskog sistema, ali je otkrila da automobil može da pređe i preko 200 km sa punim baterijama, mjereno prema WLTP standardu.

Poređenja radi, kineski Renault City K-ZE ima elektromotor od 44 KS i 119 Nm, dok baterije omogućavaju autonomiju od oko 250 km, ali prema starom, manje realističnom NEDC mernom ciklusu.

Dacia Spring će se kao produkcijski model pojaviti u prodaji u Evropi u prvoj polovini sljedeće godine, a sudeći prema niskobudžetnoj reputaciji ovog brenda, trebalo bi da bude jedan od cjenovno najpristupačnijih automobila na struju na Starom kontinentu.

Podsjećamo, električni Renault City K-ZE u Kini košta oko 8.000 eura.

Energetika.ba