Energetika.ba
Novosti

Električne Honde od 2025. moći će se puniti na Tesla punionicama

Autor: Energetika.ba
Električne Honde od 2025. moći će se puniti na Tesla punionicama

Japanski proizvođač automobila potpisao je partnerski ugovor s Teslom o korištenju njihovih punionica od 2025. Ovaj ugovor vrijedi samo za SAD i Kanadu.

Nakon Forda, GM-a, Nissana, Mercedes-Benza, Fiskera i Riviana, vrijeme je da se i Hondini električari pune na Teslinim specifičnim punionicma. Japanski proizvođač automobila upravo je potpisao partnerstvo s američkim proizvođačem o korištenju Teslinih specifičnih punjača, koji odudaraju od onoga što standardno nude Europljani i Japanci.

Dogovor se odnosi na modele koji se prodaju u SAD-u i Kanadi. Prvi Hondin model opremljen NACS priključkom za punjenje, kompatibilan s Tesla punionicama, stići će 2025. Bit će to SUV baziran na vlastitoj arhitekturi.

Honda Prologue i ZDX, oba modela izgrađena na GM-ovoj platformi Ultium, bit će opremljeni CCS priključcima za punjenje. No, predstavnici japanske kompanije kažu da već 2025. ili 2026. ovi modeli će dobiti takođe NACS portove.

Kako bi i ostali vlasnici Honda električni modeli imali koristi od ovog sporazuma, Japanci će razviti kompromisno rješenje u vidu CCS - NACS adaptera.

U međuvremenu, Honda, BMW, General Motors, Hyundai, Kia, Mercedes-Benz i Stellantis još uvijek razvijaju mrežu od 30.000 stanica za punjenje širom SAD-a i Kanade. Nudit će brze punjače, koji će imati CCS i NACS priključke.

(Energetika.ba)