Energetika.ba
2 u 1

Električni automobili pomogli tokom nestanka struje u Australiji

Autor: Energetika.ba
Električni automobili pomogli tokom nestanka struje u Australiji
Foto: Električni automobili / Ilustracija

Tokom nestanka struje u Australiji, 16 električnih automobila organizovano je iskorišćeno za napajanje domaćinstava. Naime, ova vozila opremljeni su sistemom za vraćanje električne energije u mrežu.

U februaru je glavni grad Australije Kanbera pretrpeo nestanak struje tokom velike oluje. Naučnici predvođeni Šveđaninom Björnom Strömbergom sa Australijskog nacionalnog univerziteta bili su u pripravnosti sa šesnaest automobila.

Električni automobili omogućili su prenos električne energije na jednom manjem lokalitetu, a za pokrivanje potreba cijelog grada bilo bi potrebno 100.000 električnih automobila.

"Ovo je prvi put u istoriji da su električni automobili ciljano korišteni na ovaj način", kaže naučnik Björn Strömberg.

Sada on i njegove kolege imaju vozni park od 51 automobila koji je spreman da uskoči pri sljedećem nestanku struje.

Ističu da je potrebno mnogo više istraživanja prije nego što to bude moglo značajnije uticati na snabdijevanje domaćinstava energijom.

Švedska kompanija Göteborgs Energi radi na sličnom projektu. Opštinska elektroprivreda sarađuje sa kompanijama Polestar i Volvo na korištenju električnih automobila za snabdevanje električnom energijom tokom preopterećenja mreže.

Vršna snaga se javlja kada je električna mreža preopterećena i košta elektroprivredu mnogo novca. Automobili su parkirani 90 posto vremena i ovo je ozbiljan resurs, smatraju Šveđani.