Energetika.ba
Novosti

Električni Mercedes EQS stiže 2022. godine

Autor: Energetika.ba
Električni Mercedes EQS stiže 2022. godine
Model će nositi oznaku EQS te će zauzeti vrh Mercedesove ponude u okviru plana elektrifikacije koji podrazumijeva ukupno 10 potpuno električnih Mercedesovih putničkih automobila do kraja 2022. godine.EQS će se pridružiti postojećem SUV-u EQC te nadolazećim EQV MPV-u i EQA hatchbacku, a posljednji renderi pokazuju da je model već daleko u fazi razvoja. Vjeruje se da će ga Mercedes najaviti konceptom koji će pokazati na Sajmu automobila u Frankfurtu, piše AutoExpress.

Dok EQC koristi adaptiranu verziju platforme na kojoj je baziran i SUV GLC, EQS će biti jedan od prvih Mercedesovih modela koji će koristiti specijalno razvijenu modularnu platformu za potpuno električne automobile koja se trenutno razvija u Stuttgartu. Ova platforma će biti prilagodljiva, a u njenoj proizvodnji se koristi mješavina čelika, aluminija i karbonskih vlakana. Bit će pogodna za niz različitih modela, prenosi Klix.

Model EQS će se proizvoditi na istoj proizvodnoj traci kao i naredna generacija S-Klase u novom postrojenju Factory 56 u Stuttgartu.

Prototip modela primjećen tokom testiranja u Njemačkoj je veličinom i oblikom sličan Mercedes CLS coupeu, a to se posebno odnosi na stražnji kraj i nisku liniju krova. Nova platforma će omogućiti “guranje” točkova u same uglove što će rezultirati većim prostorom u unutrašnjosti. Električne motore bi EQS trebao preuzeti od modela EQC te imati pogon na sva četiri točka zahvaljujući motorima na obje osovine. Snaga će iznositi oko 400 KS, a očekuje se i veća baterija u odnosu na onu od 80 kWh koju koristi SUV.

Energetika.ba