Energetika.ba
Novosti

Električnu "revoluciju" u BiH treba očekivati od 2020.godine

Autor: Energetika.ba
Električnu "revoluciju" u BiH treba očekivati od 2020.godine

Električnu "revoluciju" na cestama u Bosni i Hercegovini treba očekivati od 2020. godine, rečeno je na panelu pod nazivom "Budućnost je pred vratima – Stanje i perspektive električnih automobila u BiH", održanog u sklopu konferencijskog dijela Međunarodnog sajma "Energa 2018" prošle sedmice u Sarajevu.

U Bosni i Hercegovini je do sada registrovano samo 18 električnih vozila, ali bi se ta brojka trebala značajno uvećati budući da 2020. godine, kako je najavio Ismir Omeragić, rukovodilac prodaje u kompaniji Porsche BH, dolaze vozila iz VW koncerna koja su razvijena na potpuno novoj platformi čija će cijena biti ravna sadašnjoj cijeni konvencionalnih vozila.

I nadležno Ministarstvo prometa i komunikacija, prema riječima pomoćnika ministra Zorana Andrića, intenzivirat će aktivnosti na izradi regulatornog okvira te je planiralo do kraja 2018. godine kreirati zakon o ekološki prihvatljivim vozilima, a bit će formiran i fond za promovisanje električnih vozila koji će raspolagati sa milion KM a odakle će se finansirali troškovi koje osobe koje registruju električna vozila plaćaju u Bosni i Hercegovini.

Takođe, kao jedna od olakšica za distributere električnih vozila pomenuta je mogućnost ukidanja carine na uvoz ovih automobila, koja sada iznosi 5 posto.

Kada je riječ o kapacitetima elektronergetskog sistema za punjenje značajnijeg broja električnih vozila u Bosni i Hercegovini predstavnik Elektroprivrede BiH Adnan Bosović kazao je da nema razloga za brigu jer sistem može podnijeti razvoj elektromobilnosti u početnoj fazi, a problemi bi se tek mogli javiti kada BiH dostigne između 10 i 20 posto električnih automobila u ukupnom broju automobila, a što nije realno očekivati u skorije vrijeme...

Energetika.ba / Indikator.ba