Energetika.ba
Novosti

"Elektro-Doboj" duguje Poreskoj upravi 900.000 KM

Autor: Energetika.ba
"Elektro-Doboj" duguje Poreskoj upravi 900.000 KM
Elektro-Doboj

Poslijednji izvještaj Poreske uprave Republike Srpske iz 30. juna ove godine pokazuje da je i nekada veoma uspješno preduzeće "Elektro Doboj" došlo na spisak najvećih poreskih dužnika sa oko 890.000 maraka porskih dugovanja, piše BN.

"Elektro Doboj" na čelu sa Milenkom Cvijanovićem bio je primjer uspješnog poslovnog preduzeća, bez dugova.

Smjenom rukovodstva prije 3 godine je ovo preduzeće krenulo da tone u dugove. Poslijednji presjek stanja pokazuje da Elektrodoboj duguje preko 890 hiljada maraka.

"Znamo da je jedno vrijeme Elektrodoboj dobro poslovao i da je došlo do smjene rukovodstva i od tada je krenulo nadole. Ako je sadašnje rukovodstvo odgovorno mora doći do smjene, drugo pitanje koje se nameće jeste da li je Elektroprovreda išta uradila po pitanju kritike što je primila od Vlade RS prije dvije godine, kada su ih kritikovali zbog previše zaposlenih i previsokih plata. I treće pitanje je koje se nameće od starne građana jeste ko će vratiti ova dugovanja. Da li će potrošači morati kroz veće račune da vraćaju ove dugove neodgovrnosti vođenja ove firme", kaže Stefan Živković, ekonomista.

U poslijednjih nekoliko godina pokazalo se da je Elektrodoboj pretvoren u preduzeće za partijsko zapošljavanje i izvlačenje novca kroz tendere, tvrdi predsjednik Gradskog odbora SDSa Stefan Gavrić:

"Da je zbog svega toga sam Elektrodoboj došao i u finansijsku dubiozu. Jasan pokazatelj da to tako jeste poslijednjih Izvještaj Poreske uprave Republike Srpske o najvećim poreskim dužnicima u Republici Srpskoj.

Posljednji izvještaj je izašao 30.06. ove godine i tu smo po prvi put vidjeli i Elektrodoboj na listi najvećih poreskih dužnika, gdje piše da za poreze i doprinose preduzeće duguje nekih 890 hiljada, dakle skoro 900 hiljada maraka ."

Gavrić postavlja pitanje kako se nekom može isključiti struja za dug od stotinu maraka, a za poreska dugovanja niko ne snosi odgovornost:

"Ali zato kada Elektrodoboj nekom duguje stotine hiljada maraka niko na to ne obraća pažnju, ne rade ni sudovi ni tužilaštva, a svi vrlo dobro znamo da tu postoji i krivična odgovornost rukovodilaca preduzeća, jer je i samo krivično djelo neuplata poreza i doprinosa i to ne bi smjelo da se događa, da li će sudovi i tužilaštva reagovati ostaje da se vidi, ali opet kažem ostaje i ta apsurdna činjenica da se nekome sječe struja 50 ili 100 maraka, ali sa druge strane kada to preduzeće duguje stotine hiljada, pa evo skoro i milion maraka, niko ne reaguje, čak se o tome i šuti, nema nikakvih informacije u javnosti."

Iz Elektro Doboja nismo dobili povratnu informaciju zbog čega je došlo do ovolikog duga i da li će neko od menadžmenta Elektrodoboja snositi odgovornost.