Energetika.ba
Novosti

"Elektrokrajina" za održavanje servera "Lanacu" isplatila 10,4 miliona KM

Autor: Energetika.ba
"Elektrokrajina" za održavanje servera "Lanacu" isplatila 10,4 miliona KM

„Elektrokrajina“ Banjaluka za proteklih 11 godina banjalučkoj firmi „Lanaco“ je samo za održavanje softvera za fakturisanje i naplatu utroška struje isplatila čak 10,4 miliona KM. Godišnje je pod stavkom „održavanje i dorada novih aplikacija“ trošeno 868.200 KM poreskih obveznika Republike Srpske, saznaje portal CAPITAL.

U „Elektrokrajini“ kažu da su 2006. godine platili „Lanacu“ da im instalira softver, koji su proteklih godina konstantno nadograđivali „kako bi zadovoljio potrebe preduzeća za efikasnim praćenjem velikog broja poslovnih procesa“.

„Održavanje navedenih softvera obuhvata širok spektar aktivnosti neophodnih za redovno funkcionisanje i obavljanje poslovne djelatnosti preduzeća“, pravdaju u ovom javnom preduzeću pozamašnu cifru koju su isplatili dobro poznatoj IT firmi.

Ove godine tender za isti posao težak je 1,2 miliona KM sa uračunatim porezom na dodatu vrijednost, a obuhvata, kako navode, održavanje četiri informaciona sistema na koje ova IT firma ima autorsko pravo – softvera za fakturisanje i naplatu električne energije, baze podataka, sistemskog softvera i komunikacionog softvera za WAN i LAN mrežu.

Skupo održavanje informacionih sistema za ovo preduzeće je opravdano, jer, kako kažu, poštuju godišnje planove poslovanja, nabavki i investicija.

„Softversko rješenje sadrži desetine modula potrebnih za fakturisanje i naplatu električne energije te podršku mnogih propratnih aktivnosti kojima se omogućava efikasno poslovanje. Predmetna nabavka putem pregovaračkog postupka se sprovodi na osnovu Zakona o javnim nabavkama BiH, jer je dobavljač aplikativnog softvera isključivi nosilac autorskih prava na isti i u skladu sa tim uživa autorsko-pravnu zaštitu“, naveli su nedavno u pisanom odgovoru za CAPITAL iz „Elektrokrajine“.

U tenderskoj dokumentaciji navedeno je da će „Elektrokrajina“ usluge „Lanacu“ plaćati mjesečno i to sa desetodnevnim rokom, a na osnovu ispostavljenih faktura.

Igor Vukajlović iz Udruženja građana „Tender“ kazao je da je ovaj iznos diskutabilan.

„Više od milion KM za održavanje servera je zaista previše“, prokomentarisao je kratko.
„Lanacov“ trijumf na 74 tendera teška 25,2 miliona KM

Firma „Lanaco“ prošle godine odnijela je pobjedu na 74 tendera vrijedna 25,2 miliona KM, pokazala su istraživanja CAPITAL-a.

Javnim preduzećima i institucijama nisu mrske njene ponude pa je menadžment ove firme zadovoljno trljao ruke u julu kada su izabrani na tenderu Elektroprivrede RS teškom čak 8,5 miliona KM bez PDV-a. Taj posao podijelili su sa banjalučkim i beogradskim “Prointerom”.

Dva mjeseca ranije Ministarstvo prosvjete i kulture RS ovu firmu je odabralo u poslu vrijednom oko 820.000 KM.

Kancelarija za reformu javne uprave Sarajevo u aprilu je ovoj firmi dodijelila posao vrijedan oko 985.000 KM, oko 600.000 KM u aprilu Vlada RS je dala za održavanje informacionog sistema za registraciju poslovnih subjekata. I mart 2017. Bio je poslovno dobar mjesec za “Lanaco” jer ga je upravo “Elektrokrajina” odabrala za posao vrijedan oko 872.000 KM.

Posao vrijedan oko 1,3 miliona KM za izradu softvera za elektronsko upravljanje dokumentima za potrebe Uprave za indirektno oporezivanje BiH “Lanaco” je opet podijelio sa banjalučkim “Prointerom” i mostarskim “Tcamworkom”.

Za samo mjesec dana, od 21. novembra do 20. decembra, ovoj IT firmi dodijeljeni su ugovori vrijedni oko pet miliona KM. Firma je bila odabrana i na tenderu vrijednom 2,7 miliona KM Uprave za indirektno oporezivanje BiH i to za izradu njene platforme za rezervnu lokaciju informacionog sistema. Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka IDDEEA dodijelila je 21. novembra posao vrijedan oko 840.000 KM ovoj firmi i Agenciji za komercijalnu djelatnost iz Zagreba, a u vezi sa izradom potvrde o vlasništvu vozila i registraciji.

UIO BiH očigledno je bila zadovoljna uslugama „Lanaca“ pa ga je kao najpovoljnijeg ponuđača odabrala za nabavku kompjutera i telefona. Za ovaj posao banjalučka firma inkasiraće oko 466.000 KM.

Zanimljivo, ovi IT stručnjaci ugovore potpisivali sa Elektroprivredom BiH – 116.812 KM, Kancelarijom koordinatora za reformu javne uprave Sarajevo – 301.621 KM, banjalučkom Toplanom – 172.000 KM i Elektrokrajinom – 259.000 KM.

Energetika.ba / Capital