Energetika.ba
Novosti

Elektroprenos BiH: Više od 420 miliona KM za investicije

Autor: Energetika.ba
Elektroprenos BiH: Više od 420 miliona KM za investicije
Foto: RTRS

Na sjednici Skupštine akcionara Elektroprenosa BiH, koja je održana jučer Doboju, jednoglasno je usvojen plan investicija i plan poslovanja za naredni trogodišnji period.

- Na prvom mjestu je ugradnja prigušnica, jer je napon zbog slabe potrošnje u BiH izuzetno visok i za to je planirano oko 90 miliona KM. Na drugom mjestu su telekomunikacije gdje je potrebno zamijeniti kompletnu opremu, a na trećem ulaganje u mrežu kako bismo mogli prihvatiti svu energiju iz obnovljenih izvora - pojasnio je direktor Elektroprenosa, Mato Žarić.

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković zadovoljan je što su sve odluke na današnjoj sjednici jednoglasno usvojene, među njima i plan investicija ove kompanije u tekućoj godini sa više od 420.000.000 KM.

Višković je naveo da su od ukupnog iznosa investicija 3.105.000 KM investicije koje su započete u 2023. godini.

Višković je naveo da razmatran zahtjev Elektroprivrede RS da se u 11 jednakih tranši plati obaveza za prenos električne energije koja se odnosi na Elektroprenos BiH.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić rekao je da je zadovoljan današnjom radnom atmosferom i ukazao na potrebu da se zadrži međusobno povjerenje.

On je je rekao da je potrebno da se kapital-odnos između FBiH i Republike Srpske niveliše na tri godine, jer će biti nemoguće da se investicije od oko 420.000.000 KM podijele tačno prema postojećem kapital-odnosu.

Dogovoreno je i da do kraja februara bude raspisan konkurs za izbor novog rukovodstva i uprave Elektroprenosa, kao i Odbora za reviziju, pošto su svima prije nekoliko godina mandati istekli.