Energetika.ba
Novosti

Elektroprivreda BiH za dva mjeseca izgubila 18 miliona maraka

Autor: Energetika.ba
Elektroprivreda BiH za dva mjeseca izgubila 18 miliona maraka

Računica u javnim preduzećima je prosta. Kupiš za 144, a prodaš za 42 eura. I za dva mjeseca budeš u minusu 18 miliona konvertibilnih maraka. To je, u dvije rečenice sažeta, poslovna politika Elektroprivrede BiH.

Piše: Avdo Avdić

U zvaničnom izvještaju o radu Elektroprivrede BiH za prva dva mjeseca 2017. godine navedeno je da su poslovali sa gubitkom od 18 miliona maraka. Završni račun za mart je u pripremi. Gubitak je, kako nam je potvrđeno u Elektroprivredi, uzrokovan time što je tokom januara i februara preduzeće kupovalo struju po cijeni – 144 eura po megavat satu, pa je, onda, prodavalo za 42 eura. No, to je samo dio priče o poslovanju EP BiH, čiji je glavni lik – čovjek iz sjene – Mirsad Kukić.

NA BERZU ZBOG JEZERA

Krajem januara ove godine, na prijedlog Vlade Tuzlanskog kantona, Civilna zaštita Tuzla donosi odluku o obustavi rada Bloka 6 Termoelektrane Tuzla zbog visokog stepena zagađenja zraka. S obzirom na to da se Blok 6 prevashodno snabdijeva ugljem iz Rudnika mrkog uglja Banovići- ovaj rudnik, kojim upravljaju kadrovi Mirsada Kukića, svu svoju proizvodnju usmjerava u maloprodaju.

Maloprodajna cijena uglja skoro duplo je veća od cijene uglja koju RMU isporučuje Termoelektrani Tuzla. Na taj način RMU Banovići, koji nije u koncernu EP BiH, ostvaruje ekstra profit. Krajem januara ove godine, Nevad Ikanović, izvršni direktor EP BiH za proizvodnju, donosi odluku da se manjak električne energije iz Termoelektrane Tuzla nadomjesti kroz povećanu proizvodnju u hidrocentralama. Upravo zbog toga, početkom februara dolazi do potpunog pražnjenja hidroakumulacije Jablaničkog jezera.

“Zbog veoma niskih temperatura u januaru ove godine i obezbjeđenja potrebnih količina električne energije, došlo je do pada kote HE Jablanica”, saopćeno je 6. februara iz Elektroprivrede BiH.

No, tek tada nastaje problem. Blok 6 Termoelektrane Tuzla nije radio, u HE Jablanica nije bilo vode, a potrošnja električne energije, zbog enormno niskih temperatura je povećana, između ostalog i zbog naloga Vlade FBiH da se električna energija prodaje mostarskom Aluminiju. S obzirom na to da je Elektroprivreda BiH početkom godine potpisala ugovore o prodaji električne energije i to po prosječnoj cijeni od 42 eura, morali su po ugovorenoj cijeni i vršiti isporuku.

Manjak struje, odlukom izvršnog direktora Nevada Ikanovića, nadomjestili su kupovinom na berzi. U tom trenutku, prema berzi HUPEX, koja reguliše cijene struje na balkanskom tržištu, megavat električne energije koštao je 144 eura.

Tako je Elektroprivreda BiH kupovala struju po 144 eura, a prodavala je za 42, što je stvorilo dvomjesečni gubitak od oko 18 miliona maraka. No, jedini profit u tom trenutku ostvarivao je Rudnik Banovići, kojim suvereno vlada Mirsad Kukić. Ono što je bitno istaknuti je činjenica da su skoro sve odluke u ovom slučaju donosili upravo njegovi kadrovi.

KUKIĆEVI KADROVI

Premijer Tuzlanskog kantona je Bego Gutić. On je kadar SDA Banovići i upravo je na njegov prijedlog Civilna zaštita donijela odluku o obustavi rada Bloka 6. Rudnikom Banovići, koji je, nakon odluke Vlade TK odnosno Civilne zaštite, ugalj preusmjerio prema stanovništvu po znatno većim cijenama rukovodi kadar SDA Banovići – Munever Čergić.

Nevad Ikanović, izvršni direktor za proizvodnju u EP BiH koji je donio odluku da se proizvodnja nadomjesti kroz hidropotencijal također je kadar SDA Banovići. Prije imenovanja na poziciju u EP BiH bio zaposlen u Rudniku Banovići. Rudniku koji je profitirao da bi Elektroprivreda BiH poslovala sa gubitkom od 18 miliona maraka.

Energetika.ba / zurnal.info