Energetika.ba
izvještaj

Emisije iz energetike i upotreba fosilnih goriva obaraju rekorde

Autor: Energetika.ba
Emisije iz energetike i upotreba fosilnih goriva obaraju rekorde
Foto: Arhiv

Svjetske emisije gasova staklene bašte iz energetskog sektora su 2023. porasle 2% i prvi put premašile 40 gigatona CO2, dok su primarna potrošnja energije i upotreba fosilnih goriva također bile na rekordnom nivou, navode u izvještaju Institut za energetiku (EI) i konsultantske firme KPMG i Kearney. 

S druge strane, proizvodnja energije iz obnovljivih izvora, uglavnom solara i vjetra, također je prošle godine bila najveća otkad su počela mjerenja.

Potrošnja fosilnih goriva porasla je 1,5% sa nivoa iz 2022. godine, na 505 heksadžula (EJ), najviše zahvaljujući potrošnji uglja, koja je povećana 1,6%, kao i nafte, koja je porasla 2% i prvi put premašila 100 miliona barela, navodi se u izvještaju. Promjena potrošnje prirodnog gasa na godišnjem nivou nije bila vrijedna spomena.

Kina ubjedljivo najveći potrošač uglja na svijetu, sa udjelom od 56%

Kada je u pitanju ugalj, Kina je bila ubjedljivo najveći potrošač, sa 56% udjela. Pritom je Indija je 2023. prvi put potrošila više uglja nego Evropa i Sjeverna Amerika zajedno.

Godišnja potrošnja uglja i u Evropi i u Sjevernoj Americi pala je ispod 10 heksadžula i u stalnom je padu u posljednjih deset godina, naglasili su autori dokumenta.

Bloombergov kolumnista za energetiku Javijer Blas istakao je u tvitu da su svega četiri zemlje – Kina, Indija, Sjedinjene Američke Države i Japan – zajedno bile odgovorne za skoro 80% globalne potrošnje uglja u 2023. godini, prenosi Balkan Green Energy News.

Svega četiri zemlje su 2023. potrošile skoro 80% uglja na svjetskom nivou

S druge strane, udio fosilnih goriva u ukupnom energetskom miksu u svetu je prošle godine iznosio 81,5%, u poređenju sa 82% u 2022. godini, dodaje se u izvještaju.

Prema riječima izvršnog direktora EI-ja Nicka Vejta, postoje naznake da potražnja za fosilnim gorivima u razvijenim privredama dostiže vrhunac, za razliku od “globalnog juga,” gdje ekonomski razvoj i poboljšanje kvaliteta života nastavljaju da dovode do povećanja.

“S obzirom da emisije CO2 takođe dostižu rekordne nivoe, vrijeme je da udvostručimo svoje napore na smanjenju emisija i obezbijedimo finansiranje i kapacitete za izgradnju više niskougljeničnih izvora energije na globalnom jugu, gdje potražnja raste velikom brzinom,” rekao je Simon Verli, zamjenik predsjednika KPMG-a i direktor sektora za energetiku i prirodne resurse.

Proizvodnja energije iz obnovljivih izvora takođe na rekordnom nivou
Predsjednica EI-ja Juliet Davenport primijetila je da su rekordne emisije i potrošnja fosilnih goriva zabilježeni u godini u kojoj je proizvodnja energije iz obnovljivih izvora takođe bila najveća do sada. Ona je istakla da smo svjedoci još jedne godine rekorda u “svijetu gladnom energije.”

“U 2023. godini zabilježeni su rekordi u potrošnji fosilnih goriva i emisijama iz energetike, ali i rekordna proizvodnja iz obnovljivih izvora, podstaknuta sve konkurentnijom vjetroenergijom i solarom,” izjavila je.

Proizvodnja iz obnovljivih izvora, bez hidroenergije, skočila je 13% u 2023.

Proizvodnja iz obnovljivih izvora, ne računajući hidroenergiju, skočila je 13% prošle godine na rekordnih 4.748 TWh, skoro u potpunosti zahvaljujući vjetru i solaru. Ova kategorija je u 2023. imala udio od 8% u primarnoj potrošnji energije u svijetu. Ako se računa i hidroenergija, udio obnovljivih izvora bio je 15%, navodi se u izvještaju.