Energetika.ba
Novosti

"Energetik" za dvije godine zaposlio 168 radnika

Autor: Energetika.ba
"Energetik" za dvije godine zaposlio 168 radnika

Za samo dvije godine rada, Tvornica transportnih uređaja "Energetik" Tuzla već je uspjela vratiti dio starog sjaja nekadašnje tvornice, na čijim temeljima je otvorena.

Na pet hiljada metara kvadratnih, svih pet proizvodnih hala radi u punom kapacitetu, baš kao u vrijeme kada je nekadašnji TTU slovio kao jedna od najjačih fabrika u bivšoj Jugoslaviji. Od januara 2017, kada je novi vlasnik ušao u posjed starog giganta, za nešto više od godinu dana aktivne proizvodnje, realizovan je veliki broj projekata.

"Od marta 2017. do danas napravili smo značajan iskorak. Broj uposlenih je rastao i evo sada imamo 168 radnika. Kroz ovaj period proizvodnje, već imamo više od 10 miliona realizacije", kazao je Almir Zulić, direktor TTU "Energetik" d.o.o. Tuzla.

Zaposleni, od kojih je stotinu starih radnika iz bivšeg TTUa, najčešće proizvode mašine i uređaje potrebne za rad rudnika širom BiH. Ova tvornica proizvodi i za termoelektrane u Tuzli, Kaknju i Stanarima.

"Mi smo praktički uveli seriju za proizvodnju njihovih rezervnih dijelova, za održavanje elektrodistributivnih mreža, imamo kvartalne isporuke, to je redovni posao koji dobijamo od 'Elektroprivrede'. Takav posao osigurava konstantnu uposlenost određene grupe radnika s određenim tehnološkim operacijama. Raduje nas i što u svakom momentu imamo maksimalnu pokrivenost uposlenih", dodaje Zulić.

Uspješna saradnja na području Tuzlanskog kantona nastavlja se i dalje s Rudnikom mrkog uglja Banovići. U rudniku su postavljene tri proizvodne jedinice od kojih su dvije u funkciji, dok će treća početi s radom do kraja ove godine.

TTU "Energetik" započeo je saradnju i s inostranim firmama.

"Imamo redovne poslove od nekoliko firmi iz Evropske unije, ali pomenut ću samo jednu iz Norveške, koja nam već dvije godine naručuje proizvode. Njihovi proizvodi su sad redovno u našoj seriji, praktički to su malo veći proizvodi koji su podsklopovi, dijelovi mašina koji se ugrađuju i koriste u štamparskoj industriji", ističe Zulić.

Proizvodnja različitih uređaja potrebnih kako za male, tako i za najveće firme BiH i Evrope, planirana je za naredne tri godine.

Energetika.ba