Energetika.ba
Novosti

Energetske zajednice u Grčkoj - komercijalna kategorija

Autor: Energetika.ba
Energetske zajednice u Grčkoj - komercijalna kategorija

Broj komercijalnih i projekata energetskih zajednica u Grčkoj dosegnuo je 1487. Njihov ukupni kapacitet premašio je 1 GW, ali potonja, nekomercijalna kategorija čini samo 0,7%. Grčko udruženje Green Tank objavilo je pregled scene energetskih zajednica u zemlji, ukazujući na učinke promjena pravila koja su uvedena u martu.

Pozitivan pomak u novom zakonodavstvu je davanje prioriteta vlastitoj proizvodnji, jer je za takve projekte rezervirano 2 GW mreže i javnih resursa, stoji u izvještaju. Isti zakon ograničava mogućnost raspodjele viškova zajednica obnovljivih izvora energije (REC) i energetskih zajednica građana (CEC) među članovima na 20%, s ciljem ograničavanja svojevrsnog „otimanja“ institucije energetskih zajednica radi stjecanja profita, naglasili su autori studije o kojoj piše Balkan green energy news.

Te su dvije kategorije uvedene novim zakonom. Obje vrste mogu osnovati pojedinci, lokalne i regionalne vlasti te poljoprivredne i civilne zadruge, ali REC-i su također mogući za mala i srednja poduzeća i neprofitna udruženja. Zajednica obnovljivih izvora energije može djelovati samo unutar jedne regije, za razliku od CEC-ova. Prvi tip može dijeliti električnu energiju i djelovati protiv energetskog siromaštva. Specifične aktivnosti energetskih zajednica građana uključuju osiguranje fleksibilnosti, usluge uravnoteženja i energetske učinkovitosti te punjenje električnih vozila.

Energetske zajednice prema prethodnom zakonu više se ne mogu registrirati. Do sada je osnovano osam energetskih zajednica i jedna zajednica građana. U oktobru je u Grčkoj bilo registrovano 1677 energetskih zajednica ili 18,6% više nego u novembru 2022.

Do augusta 2023. energetske zajednice podnijele su ukupno 6304 komercijalna i prozumentska zahtjeva za projekte za priključak na niskom i srednjem naponu, s ukupnim kapacitetom od 4,9 GW ili 4,7% više nego u novembru 2022. Među njima je 1487 projekata u cijeloj zemlji, s kombiniranim kapacitetom od 1,07 GW, što je porast od 34,3% u odnosu na novembar prošle godine.

Međutim, operativni kapacitet energetskih zajednica u kategoriji vlastite proizvodnje bio je samo 7,5 MW u augustu, a bilo ih je 25. Broj zahtjeva se od prošlog novembra do augusta učetverostručio na 577, kao i ukupni kapacitet u segmentu, na 350 MW. Za usporedbu, kapacitet svih operativnih samoproizvodnih instalacija u Grčkoj, uključujući one u vlasništvu pojedinaca, firmi, poljoprivrednika i općina, porastao je za 94,5% na 337,5 MW.

Mrežni resursi moraju biti ravnomjerno raspoređeni među različitim kategorijama vlastitih potrošača; prioritet treba dati energetskim zajednicama koje osnivaju kućanstva, jer imaju poteškoća u pristupu bankovnim kreditima i drugim financijskim izvorima, poručuju iz organizacije.

Još ima prostora u mreži

Treba napomenuti da je do augusta otkazan 2341 zahtjev za ukupno 1,85 GW, uglavnom od strane samih developera. To je 78% više nego krajem novembra 2022., ostavljajući 2476 neriješenih zahtjeva za ukupno 1,98 GW. Dvije trećine se ne mogu spojiti zbog nedostupnosti mreže, a preostali kapacitet na čekanju je stoga 631 MW iz 826 projekata.

Među zahtjevima za komercijalne projekte na niskom i srednjem naponu, samo 23 su za vjetroelektrane i postrojenja na bioplin, biomasu i kombiniranu toplinsku i električnu energiju (CHP), s ukupnim traženim kapacitetom od 43,5 MW. Tu je i bioplinska postrojenje snage 500 kW u Epiru, a deset zahtjeva je za vjetroelektrane ukupne snage 31,6 MW.

Postojeći virtualni net-metering projekti, oni nekomercijalni, samo su za fotonapon, napominje Balkan green energy news.

(Energetika.ba)