Energetika.ba
Novosti

Energetski gigant iz Španije bilježi pad profita zbog nižih cijena energije i gasa

Autor: Energetika.ba
Energetski gigant iz Španije bilježi pad profita zbog nižih cijena energije i gasa
Foto: FERNANDO VILLAR

Španski energetski gigant Endesa objavio je u srijedu neto profit za 2023. godinu koji je opao za 71%, što je ispod očekivanja, pogođen smanjenjem potražnje za energijom i nižim cijenama.

Cijene gasa i energije su oštro pale od svog vrhunca 2022. godine, ali potražnja do sada nije uspjela oživjeti, što je pogodilo kompanije s značajnim izloženostima gasu poput Endese.

Firma, koja je u vlasništvu italijanskog energetskog diva Enela, objavila je neto profit od 742 miliona eura (802.92 miliona dolara), u poređenju s 2.54 milijarde eura godinu dana ranije i 1.06 milijardi eura koliko su očekivali analitičari anketirani od strane LSEG-a.

Količina potrošenog prirodnog gasa i električne energije u Španiji je opala dvije godine zaredom, pri čemu je potražnja za gasom prošle godine pala skoro 11%.
Slabija potražnja od strane domaćinstava i industrijskih korisnika pogodila je poslovanje s gasom, kako je istakla Endesa, kao i arbitražna odluka od 570 miliona dolara zbog spora oko ugovora o tečnom prirodnom gasu.
Cijene gasa koje su niže za 64% dovele su do oštrog pada cijena energije u Iberijskoj regiji, gdje je također opala potražnja za električnom energijom. Endesa također krivi regulatorne mjere, uključujući španski porez na neočekivani dobitak za energetske kompanije, za utjecaj na svoje rezultate.

Rezultati pokazuju slabiju nego očekivanu maržu u sektoru električne energije, i negativnu maržu u sektoru gasa, izjavio je analitičar RBC-a, Fernando Garcia.

Konkurentna španska energetska kompanija Naturgy također je pogođena nižim cijenama gasa i prodaje. Međutim, efekti na njenom poslovnom rezultatu nadoknađeni su istekom neprofitabilnih zaštita od rizika koji su opteretili njen performans u 2022. godini.

Izvršni direktor Endese Jose Bogas priznao je pad u 2023. godini, ali je bio optimističan u pogledu izgleda za 2024. godinu, potvrdivši godišnje ciljeve, uključujući prilagođeni neto profit, koji se koristi za izračunavanje dividendi, u rasponu od 1.6 milijardi eura do 1.7 milijardi eura.

"Nakon 2023. godine koja je bila pogođena izvanrednim okolnostima, zadržavamo za tekuću godinu povratak na put rasta na osnovu normalizacije tržišnih uvjeta," rekao je.

Kompanija očekuje da će "marže u poslovanju s gasom i konvencionalnom proizvodnjom energije normalizovati" i "vrlo ograničen uticaj trenutnog okruženja cijena zahvaljujući našoj strategiji prodaje naše vlastite proizvodnje unaprijed," dodao je.