Energetika.ba
Novosti

Energetski samit u Neumu od 25. do 27. aprila

Autor: Energetika.ba
Energetski samit u Neumu od 25. do 27. aprila

U Neumu će od 25. do 27. aprila biti održan 4. Energetski samit u BiH koji će okupiti više od 400 učesnika, a glavne teme panela biće održivi razvoj energetskog sektora u BiH, tržište energije, investiranje u energetski sektor, te obnovljivi izvori energije.

Na energetskom samitu biće riječi i o regulatorima kao okosnici razvoja energetskog sektora, te o njihovoj ulozi u energetskoj efikasnosti.

Samit organizuje USAID - projekt Investiranje u sektor energije u BiH i NJemačko društvo za međunarodnu saradnju GIZ, pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, Regulatorne komisije za električnu energiju BiH, Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske i Regulatorne komisije za energiju Federacije BiH.

Tokom tri dana trajanja, samit će okupiti više od 400 učesnika, ključnih aktera energetskog sektora u BiH, predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti, te predstavnike političkih stranaka kako bi zajednički došli do rješenja koja će omogućiti razvoj energetskog sektora i privredni rast BiH.

Imajući u vidu važnost ove teme za javnost u BiH, organizator je predvidio i održavanje radionice za predstavnike medija u okviru samita, 26. aprila u 17.00 časova.

Učešće su do sada potvrdili ambasadori NJemačke i Velike Britanije u BiH Kristijana Homan i Edvard Ferguson, šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark, predsjedavajući tri regulatorne komisije za energiju, ministar industrije, energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić i predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara.

Energetika.ba / SRNA