Energetika.ba
presudni pomak

E.ON i MAN širom Evrope postavljaju punionice za električne kamione

Autor: Energetika.ba
E.ON i MAN širom Evrope postavljaju punionice za električne kamione
Foto: Arhiv

Njemačka energetska firma E.ON i proizvođač kamiona i autobusa MAN objavili su da planiraju uspostaviti javnu mrežu za punjenje električnih kamiona širom Evrope.

Dvije kompanije planiraju postaviti 400 punionica na 170 lokacija, od kojih će 125 biti u Njemačkoj, a ostale u Austriji, Britaniji, Danskoj, Italiji, Poljskoj, Češkoj i Mađarskoj.

Početak uspostave mreže trebao bi krenuti već u ovoj godini, prenosi Hina, a do kraja 2025. punionice bi trebale biti postavljene na 80 lokacija, u okviru MAN-ove servisne mreže. Pristup će biti omogućen i vozilima drugih proizvođača.

“Ulažemo puno novca u presudni pomak u uspostavi infrastrukture za prijevoz teškim električnim vozilima”, rekao je izvršni direktor E.ON-a Leonhard Birnbaum, prenose Financije hr.

“Gotovo svi glavni proizvođači fokusiraju se trenutno u razvoju na elektromobilnost, a definitivni pomak iziskuje infrastrukturu za punjenje visokih performansi koja će pokrivati široko područje i ciljat će od samog početka na Evropu u cjelini”, dodao je Birnbaum.

Evropi će do 2030. trebati oko 50.000 punionica za teška ekonomska vozila i mi ćemo, kao proizvođač električnih kamiona, učestvovati u tom poslu, rekao je izvršni direktor MAN-a Alexander Vlaskamp.

Prije desetak dana njemačka vlada odvojeno je predstavila inicijativu koja predviđa postavljanje 350 punionica, podsjeća novinska agencija dpa.