Energetika.ba
sjednica u mostaru

EPBiH insistira na poskupljenju struje, FERK odbio razmatrati zahtjev

Autor: Energetika.ba
EPBiH insistira na poskupljenju struje, FERK odbio razmatrati zahtjev
Foto: Fena

Regulatorna komisija za energiju FBiH (FERK) nije danas u Mostaru razmatrala ponovljeni zahtjev JP ''Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo'' (EPBiH) za poskupljenje električne energije.

V.d. predsjednika FERK-a Jasmin Bešo kazao je kako se tačka sklanja s dnevnog reda današnje sjednice zbog nužnosti dostavljanja dodatnih podataka iz Elektroprivrede. S time se složio i član FERK-a Mile Srdanović kazavši kako odbacuje insinuacije da postupak ima bilo kakvu drugu pozadinu.

Članica FERK-a Sanela Pokrajčić bila je za to da se o zahtjevu EPBiH danas odluči. Dostavljenu dokumentaciju i obrazloženje je, suprotno mišljenju druga dva člana, ocijenila školskim primjerom kako zahtjevi trebaju izgledati.

Generalni direktor EPBiH Sanel Buljubašić, koji je također bio na sjednici u Mostaru, izrazio je očekivanje da će na idućoj sjednici zahtjev biti usvojen. Radi se o pitanju sigurnosti cijelog sektora u kojem je EPBiH najveće poduzeće s najviše kupaca. Inputi stalno poskupljuju, a struja ima isti cijenu već 10 godina, istakao je Buljubašić.

Traženo poskupljenje bi za domaćinstva u sistemu u EPBiH iznosilo do 10 posto.

Inače, bila je ovo vjerovatno i zadnja sjednica FERK-a u ovom sastavu, jer je za sutra sazvana sjednica Doma naroda FBiH na kojoj bi trebao biti potvrđen novi saziv FERK-a.

Pošto aktuelni saziv FERK-a nije odobrio povećanje, izvjesno je da će to učiniti novi.