Energetika.ba
region

EPCG pokreće razvoj baterijskog elektro-skladišnog sistema

Autor: Energetika.ba
EPCG pokreće razvoj baterijskog elektro-skladišnog sistema
Foto: Arhiv

Odbor direktora Elektroprivrede (EPCG) usvojio је pijredlog Projektnog zadatka Baterijski elektro-skladišni sistemi (BESS), koji predstavljaju ključni korak ka postizanju ciljeva koji se odnose na održivi razvoj, energetsku efikasnost i stabilnost.

Dalji korak u realizaciji ovog projekta je raspisivanje javnog poziva za izradu Studije izvodljivosti i idejnog rješenja.

„Projektnim zadatkom je definisano da EPCG, kao vodeći i najveći proizvođač električne energije u Crnoj Gori, ali i jedno od najznačajnijih crnogorskih preduzeća, pored brojnih projekata novih obnovljivih izvora energije (OIE), za cilj ima i omogućavanje optimalne valorizacije svih obnovljivih izvora energije“, navodi se u saopštenju.

S tim u vezi je i pružanje podrške fleksibilnosti elektroenergetskog sistema kroz izgradnju baterijskih sistema za skladištenje električne energije baziranih na Li-jonskim baterijama.

Baterijski elektro-skladišni sistemi omogućavaju čuvanje viška energije proizvedene iz obnovljivih izvora, što doprinosi smanjenju zavisnosti od fosilnih goriva i jačanju održivog razvoja, prenosi SEEbiz.

Cilj je iskoristiti raspoloživu mrežnu infrastrukturu za priključenje na prenosnu mrežu, pa su lokacije predviđene Projektnim zadatkom Hidroelektrana (HE) Perućica, EPCG Željezara Nikšić i Termoelektrana (TE) Pljevlja.

Također, odlukom o usvajanju Projektnog zadatka, za solarnu elektranu (SE) Kapino Polje instalisane snage pet megavata (MW), predviđen je i BESS kapaciteta pet megavat sati (MWh).

„U skladu sa globalnim trendovima u vezi sa održivom energijom i smanjenjem emisija ugljen-dioksida, EPCG donošenjem ove veoma važne odluke nastavlja razvoj u pravcu unapređenja efikasnosti energetskog sistema, ali i stabilnosti snabdjevanja energijom, kroz stvaranje mogućnosti za integraciju obnovljivih izvora i smanjenje troška za krajnje korisnike“, dodaje se u saopštenju.

Dugoročno, primjena BESS-a smanjuje troškove proizvodnje i distribucije električne energije, što će se, bez ikakve sumnje, pozitivno odraziti i na našu kompaniju i na krajnje korisnike.

„Očekujemo da ovaj projekat donese brojne benefite cijelom društvu, čineći nas liderima u tranziciji ka zelenoj energiji“, zaključili su iz EPCG.