Energetika.ba
prilika za razvoj

EPS i vlada Srbije potpisali Memorandum o nuklearnoj energiji

Autor: Energetika.ba
EPS i vlada Srbije potpisali Memorandum o nuklearnoj energiji
Foto: Arhiv

Potpisan je Memorandum o razumijevanju u području razvoja primjene nuklearne energije u Srbiji

Srpska elektroenergetska firma EPS jedna je od potpisnica Memoranduma o razumijevanju u području razvoja primjene nuklearne energije u Srbiji.

Memorandum je potpisalo pet ministarstava iz srpske vlade (Ministarstvo zaštite okoliša, Ministarstvo rudarstva i energetike, Ministarstvo znanosti, Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo prosvjete), 20 naučnih-akademskih ustanova i instituta kao što je, npr. Institutom za nuklearne znanosti Vinča, državna tijela kao što je Uprava za radijacijsku i nukleranu sigurnost i zaštitu Srbije, Srpsko nuklearno društvo i energetske firmekao što su EPS i Elektromreža Srbije.

U ime EPS-a memorandum je potpisao generalni direktor Dušan Živković, a potpisivanju je prisustvovao i srpski premijer Miloš Vučević koji je istaknuo da se time ispravlja greška napravljena još osamdesetih godina prošlog stoljeća kada je Srbija zabranila proizvodnju nuklearne energije.
Premijer Vučević naglasio je i kako se radi o mirnodopskoj nuklearnoj energiji i zamolio da se ta problematika ne politizira.

"Uključili smo znanstvenu zajednicu kako neko ko o tome ne zna ništa ne bi plašio i zastrašivao građane," napomenuo je i nastavio: "Vjerujem da je ovo velika prilika za razvoj Srbije. Očekujem da radite razvidno i otvoreno. Ponosan sam što Srbija ima takve ljude i ustanove."

Nakon potpisivanja memoranduma održana je i panelna rasprava pod nazivom 'Nuklearna energija od prošlosti do budućnosti', saopćio je EPS.