Energetika.ba
Historijski

EPS u 2023. ostvario dobit od skoro milijardu eura

Autor: Energetika.ba
EPS u 2023. ostvario dobit od skoro milijardu eura
Foto: Arhiv

Skupština Akcionarskog društva Elektroprivrede Srbije (EPS) usvojila je na sjednici izvještaj o realizaciji konsolidovanog trogodišnjeg plana poslovanja za prošlu godinu koji je pokazao da je dobit kompanije iznosila 114 milijardi dinara, saopćilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

„Finansijski rezultat EPS-a u prošloj godini je zaista historijski, dobit od skoro milijardu eura je do sada nezabilježena. Ipak, neophodno je nastaviti proces unapređenja upravljanja, sprovesti dubinske promene u svakom segmentu, poboljšati proizvodnju uglja, intenzivirati rad na otkrivkama i ubrzati investicije u proizvodne kapacitete“, rekla je posle sednice ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, predstavnik osnivača u Skupštini EPS AD.

Na sjednici Skupštine kojoj su, osim članova Izvršnog odbora, prisustvovali i članovi Nadzornog odbora EPS-a, Đedović Handanović je konstatovala da su tokom prošle godine stabilizovali finansije i proizvodnju električne energije, uz značajno popunjene deponije uglja.

Promjene su, prema njenim riječima, počele od vrha, a da bi se kompanija zaista transformisala u profitabilnog energetskog giganta, promjene moraju da se sprovedu i u dubini sistema.

„Još se radi na planu transformacije kompanije kojim treba da budu postavljeni temelji operativne i finansijske efikasnosti. Istovremeno, neophodno je identifikovati nepotrebne troškove i sprovesti uštede, jer prostora za uštede ima, prije svega kada su poslovni rashodi u pitanju“, rekla je ona.

Navela je da će država kao vlasnik nastaviti da insistira kako na planu transformacije, tako i na ubrzanom radu na otvaranju novih površinskih kopova, povećanju proizvodnje uglja i na mnogo većoj realizaciji investicija, jer su one EPS-u preko potrebne.

Investicije moraju, kako je rekla, realnije da se sagledaju, bolje planiraju i što je najvažnije značajno bolje realizuju, prenosi SEEbiz. 

Neophodno je, kako je ocijenila, posvećeno i kontinuirano praćenje finansijske i fizičke realizacije investicija prije svega u rudarskom rektoru. Istakla je da su „prvi efekti promjena tu zahvaljujući predanom radu cijelog tima“.