Energetika.ba
Novosti

Era električnih aviona bliža je nego što možete zamisliti

Autor: Energetika.ba
Era električnih aviona bliža je nego što možete zamisliti
"Planiramo uvesti električne avione do 2027. godine. Dolazim iz vremena kada električni avioni nisu bili mogući, no sada je to posve drugačije", rekao je voditelj kompanije Gary Smith.

Iz kompanije su poručili kako električni letovi polagano postaju realnost te da će ova inovacija avione učiniti tišima, boljima za očuvanje okoliša, ali i jeftinijima za održavanje i letenje.

Procjenjuje se da je račun za gorivo avio industrije na globalnom nivou prošle godine iznosio 180 milijardi dolara. Do kraja 2019. godine očekuje se da će račun za gorivo porasti na 206 milijardi dolara.

Osim što će električni avioni uštedjeti veliku količinu novca ovi avioni ne bi trebali zagađivati zrak i proizvodili bi manje buke.

"Ljudi koji se bave zaštitom okoliša i i mi koji se bavimo tehnologijom vrlo smo složni jer svako od nas želi smanjiti potrošnju goriva" rekao je izvršni direktor Wright Electrica Jeff Engler.

Cilj kompanije da proizvede avion koji može letjeti barem 500 kilometara , što bi značilo da, gledajući trenutne rute, možete otputovati od Londona do Amsterdama.

Energetika.ba / Klix.ba