Energetika.ba
Novosti

Erdogan i Putin: Turska postaje zemalja s nuklearnom energijom

Autor: Energetika.ba
Erdogan i Putin: Turska postaje zemalja s nuklearnom energijom

Uz učešće predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana i predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina, u Turskoj je danas položen kamen temeljac za izgradnju treće jedinice Nuklearne elektrane Akkuyu (NGS) koja je jedna od najvećih investicija u toj zemlji.

Erdogan je u obraćanju posredstvom video konferencije istakao da je ovo vrlo važan projekat u okviru izgradnje energetske infrastrukture u Turskoj.

“Odluka o uključivanju nuklearne energije u nacionalnu energetsku infrastrukturu predstavlja strateški korak u smjeru sigurnosti opskrbe energijom. Nuklearna elektrana Akkuyu (NGS) će proizvoditi 35 milijardi kilovat-sati električne energije godišnje, zadovoljavajući približno 10 posto naših potreba. Nuklearna energija ima posebno mjesto u našoj energetskoj politici”, kazao je Erdogan.

Istakao je da će 2023. godine, kada Turska slavi jubilarnu stotu godišnjicu proglašenja Republike, zemlju uvesti među države s nuklearnom energijom.

“Tursku ćemo na 100. godišnjicu proglašenja Republike uvesti u ligu zemalja koje posjeduju nuklearnu energiju. U Nuklearnu elektranu Akkuyu postavljamo najnaprednije sigurnosne sisteme i svakako obraćamo pažnju da sve bude u skladu sa standardima Međunarodne agencije za atomsku energiju”, poručio je Erdogan.

Naglasio je također da je jedan od ciljeva Turske proizvoditi energiju koja neće štetiti okolišu.

“Cilj Turske je energija bez štete za okoliš, cilj nam je kroz taj pristup doći i do nuklearne energije. Turska u proizvodnju energije u zemlji želi dodati i nuklearnu energiju koja razvija nultu emisiju ugljenika i koja je ekološki prihvatljiva. Otkriće 405 milijardi kubnih metara rezervi prirodnog plina u Crnom moru je također važan korak u cilju energetske nezavisnosti Turske”, rekao je Erdogan.

Istakao je kako udio obnovljive i domaće energije unutar instalirane električne snage u Turskoj iznosi 63,7 posto.

“Ovdje imamo priliku da vidimo rezultate tursko-ruskog dijaloga na terenu. Odlučni smo da nastavimo ovu saradnju i u narednom periodu”, kazao je predsjednik Turske.

Svečanom početku gradnje nove jedinice prve turske nuklearne elektrane su posredstvom video konferencije prisustvovali Erdogan, Putin, kao i resorni ministri te drugi zvaničnici.

Riječ je o nuklearnoj elektrani koja se gradi u mjestu Buyukeceli u distriktu Gulnar u Mersinu. Vlasti Turske i Rusije su sporazum o gradnji te elektrane potpisale u maju 2010. godine, a kamen temeljac za izgradnju prve njene jedinice položen je 3. aprila 2018.

Gradnja je intenzivirana u aprilu prošle godine, kada je položen kamen temeljac i druge jedinice, a danas počinje i gradnja treće jedinice koja je građevinske saglasnosti dobila u novembru prošle godine. Akkuyu nuklearna centrala će imati ukupno četiri reaktora kapaciteta po 1.200 megavata, dakle biće ukupnog kapaciteta od 4.800 megavata.

Prva jedinica centrale bi s radom trebala početi 2023. godine, kada Turska slavi jubilarnu stotu godišnjicu proglašenja Republike. Preostale tri jedinice bi trebale biti otvarane u jednogodišnjim intervalima tako da bi centrala u punom kapacitetu trebala proraditi do kraja 2026. godine.

Projekt je dobio sve potrebne saglasnosti, a tokom ove godine se očekuje da građevinska licenca bude izdata i za četvrtu jedinicu te da i ona bude spremna za početak gradnje. Projekt nuklearne elektrane otvara brojna radna mjesta. Tokom najintenzivnijih radova na gradnji te centrale će raditi skoro 15.000 ljudi, a nakon izgradnje Akkuyu centrala će upošljavati 4.000 radnika.

Nuklearna centrala Akkuyu će raditi bez emisije štetnih gasova i neprekidno će proizvoditi električnu energiju. Njen radni vijek je planiran na period od 60 godina, uz mogućnost produženja za dodatne dvije decenije.

Punim kapacitetom će Akkuyu centrala proizvoditi skoro 35 milijardi kilovat-sati električne energije godišnje, što će biti dovoljno za podmirivanje deset posto od ukupne potražnje za tom energijom u Turskoj.

Energetika.ba / AA