Energetika.ba
izgradnja dalekovoda

EU odobrila Njemačkoj ulaganje od 3 milijarde eura u vodikovu infrastrukturu

Autor: Energetika.ba
EU odobrila Njemačkoj ulaganje od 3 milijarde eura u vodikovu infrastrukturu
Foto: Pexels

Evropska komisija dala je Njemačkoj dozvolu da uloži oko 3 milijarde eura u svoju vodikovu infrastrukturu za izgradnju dalekovoda.

Povjerenstvo je u petak priopćilo da bi pozitivni učinci državnih subvencija bili veći od potencijalne štete koju bi moglo prouzročiti narušavanje tržišnog takmičenja.

Njemačka i druge zemlje ulažu u vodik kao potencijalno ekološki prihvatljivo gorivo za upotrebu u industriji i transportu.

Evropska unija općenito ima stroga pravila o državnoj podršci firmama kroz izravne subvencije ili porezne olakšice.

Pravila imaju za cilj osigurati da se tvrtke iz različitih zemalja EU mogu pošteno natjecati unutar jedinstvenog tržišta bloka.

Evropska komisija prati poštivanje ovih pravila.

Takozvani "zeleni" vodik proizveden korištenjem obnovljive energije iz vjetra i solarne energije namijenjen je zamjeni fosilnih goriva poput dizela za kamione ili ugljena u visokim pećima za proizvodnju čelika, prenosi SEEbiz.

Prvi veliki plinovod u Njemačkoj trebao bi pustiti u rad 2025. godine, a kompletna središnja mreža trebala bi biti spremna do 2032. godine.

Konkretno, poduzeća će dobiti podršku u vidu državnih jamstava putem kojih mogu dobiti povoljne kredite. To bi moglo pokriti gubitke koji se očekuju na početku projekta.