Energetika.ba
sedam projekata

EU odobrila subvencije od 720 miliona eura za projekte zelenog vodonika

Autor: Energetika.ba
EU odobrila subvencije od 720 miliona eura za projekte zelenog vodonika
Foto: Unsplash

Evropska komisija je odobrila bezmalo 720 miliona eura subvencija za sedam projekata zelenog vodonika odabranih na prvoj aukciji u okviru inicijative Evropska banka za vodonik, koja ima za cilj da podstakne proizvodnju obnovljivog vodonika u Evropskoj uniji.

Vodonik kojeg proizvedu odabrani ponuđači koristiće se u sektorima kao što su čelik, hemijska industrija, pomorski transport i proizvodnja đubriva, što će doprinijeti dekarbonizaciji evropske industrije, saopštila je komisija.

Pobjednički projekti, koji su izabrani među ukupno 132 ponude, će proizvoditi obnovljivi vodonik u četiri evropske zemlje – Portugalu, Španiji, Norveškoj i Finskoj. Oni će dobiti subvencije kako bi pokrili razliku između troškova proizvodnje i tržišne cijene vodonika, koju trenutno diktiraju proizvođači koji koriste neobnovljive izvore, navodi se u saopštenju komisije.

Na izabranim projektima planira se proizvodnja ukupno 1,58 miliona tona obnovljivog vodonika tokom deset godina, čime će se izbjeći više od 10 miliona tona emisija CO2, navodi se u saopštenju.

Sedam odabranih ponuđača trebalo bi da proizvede 1,58 miliona tona zelenog vodonika tokom deset godina

Evropska komesarka za energetiku Kadri Simson rekla je da rezultati prve aukcije Evropske banke za vodonik pokazuju da postoji veliko interesovanje industrije za proizvodnju i korištenje vodonika, prenosi Balkan Green Energy News.

„Odabrani projekti će nam pomoći da ostvarimo energetske i klimatske ciljeve EU za 2030. godinu, dok će istovremeno otvoriti nove prilike za zelene poslove. Druga aukcija banke za vodonik kasnije ove godine bit će još jedna uzbudljiva prilika za evropsku industriju i nadam se da ću tada vidjeti slično interesovanje,“ izjavila je.

Evropska komisija planira drugu aukciju krajem godine

Učesnici u prvoj aukciji dali su ponude od 0,37 do 0,48 eura po kilogramu proizvedenog obnovljivog vodonika, a subvencije po projektu kreću se od osam do 245 miliona eura. Subvencije će se finansirati iz prihoda Sistema za trgovanje emisijama EU (EU ETS).

Najveći od odabranih projekata je MP2X u gradu Sinesu u Portugalu, gdje se planira proizvodnja 511.000 tona obnovljivog vodonika tokom deset godina. Projekat sprovodi konzorcijum MadoquaPower2X, kog čine Madoqua Renewables, Power2X i Copenhagen Infrastructure Partners (CIP).

Najveći projekti su u Portugalu i Španiji

Drugi po veličini je projekat Catalina u provinciji Teruel na sjeveroistoku Španije, čiji je cilj proizvodnja 480.000 tona zelenog vodonika. Subvencija je dodijeljena kompaniji Renato Ptx Holdco, koja razvija taj projekat.

Očekuje se da će ugovori biti potpisani do novembra 2024. godine, a odabrani projekti će morati da počnu da proizvode obnovljivi vodonik u roku od pet godina.

EU odobrila nacionalne subvencije za još projekata zelenog vodonika
U Njemačkoj će najbolje rangiranim domaćim projektima koji se nisu kvalifikovali za podršku na nivou EU biti ponuđeno 350 miliona eura subvencija na nacionalnom nivou u okviru mehanizma nazvanog aukcije kao usluga (auctions-as-a-service), koji je dio inicijative Evropske banke za vodonik.

Evropska komisija, koja je odobrila takvo finansiranje u skladu sa pravilima EU o državnoj pomoći, saopštila je da je ono omogućeno svim zemljama članicama. Taj mehanizam omogućava državama da za dodelu državne pomoći koriste platformu EU za aukcije.