Energetika.ba
Novosti

EU u riziku da zaostane za SAD-om i Kinom u korištenju obnovljivih izvora energije

Autor: Energetika.ba
EU u riziku da zaostane za SAD-om i Kinom u korištenju obnovljivih izvora energije

Evropska unija je u riziku da zaostane u dekarbonizaciji za Sjedinjenim Američkim Državama i Kinom. To bi se moglo desiti ako ne bude imala zakonodavstvo kojim će potaći radikalno korištenje obnovljivih izvora energije.

Brudermuller je u intervjuu za poslovni list Financial Times istakao da SAD i Kina imaju, kako je rekao, više pragmatičan pristup u nastojanju da razvijaju industriju koja će emitovati manje štetnih gasova. Kao konkretan primjer za svoju tvrdnju je naveo to da je Kina u samo nekoliko sedmica omogućila korištenje obnovljivih izvora energije za novu BASF-ovu tvornicu. S druge strane, smatra da se na Starom kontitentu odluke donose sporo i komplikovano.

Podsjetio je da evropske države imaju nacionalne planove za obnovljive izvore energije, ali da takav plan ne postoji na nivou EU, prenosi Klix.

Nauen je ocijenio da trenutna evropska dinamika aktivnosti za korištenje vjetroenergije nije dovoljna da se ispuni cilj, a to je da se do 2030. smanji emisija štetnih gasova za 55 posto. Kako je kazao, Evropa nikada nije bila politički zelenija, ali ne uspijevaju ostvariti ambiciozne ciljeve. Zbog toga strahuje da će Evropa zaostajati u korištenju obnovljivih izvora energije.

Obojica smatraju da unijski plan za smanjenje emisije štetnih gasova neće značiti i zajednički pristup ovom pitanju. To podrazumijeva da bi mogli izostati i zajednički EU poticaji za znatno veće korištenje obnovljivih izvora energije. Oni se i dalje daju na nacionalnom, državnom nivou, piše Financial Times.

Energetika.ba