Energetika.ba
Novosti

Europska energetska i klimatska politika u fokusu energetskog summita u Neumu

Autor: Energetika.ba
Europska energetska i klimatska politika u fokusu energetskog summita u Neumu

Europska energetska i klimatska politika središnja je tema Energetskog summita u Bosni i Hercegovini 2020., koji će se od 18. do 20. ožujka održati u Neumu.

Summit će okupiti više od 400 sudionika, ključnih aktera energetskog sektora u BiH, predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti te predstavnike nevladinih organizacija koji će razgovarati o europskoj energetskoj i klimatskoj politici, obvezama koje ona predviđa i izazovima njene implementacije u BiH.

Organizatori skupa su USAID Projekat asistencije energetskom sektoru u BiH (USAID EPA) i Britansko veleposlanstvo Sarajevo, pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Državne regulatorne komisije za električnu energiju, Regulatorne komisije za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine i Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske.

Naglašavajući da je energija ključni aspekt sigurnosti za državu i pokretač gospodarskog rasta, ravnatelj USAID projekta asistencije energetskom sektoru u BiH (USAID EPA) Mak Kamenica, istaknuo je da je izuzetno važno da se što prije pokrene dijalog ključnih aktera u sektoru o neophodnim reformama shodno zahtjevima Energetske zajednice.

"Po šesti put na summitu okupljamo predstavnike energetskog sektora iz cijele Bosne i Hercegovine kako bismo razgovarali o obvezama i zajednički došli do rješenja koja će omogućiti razvoj energetskog sektora i gospodarski rast Bosne i Hercegovine”, kazao je Kamenica.

Na ovogodišnjem summitu razgovarat će se također i o stanju tržišta električne energije i gasa, energetskoj efikasnosti, obnovljivim izvorima energije te ulozi žena u energetskom sektoru, a sve u cilju pronalaska najpogodnijih rješenja za gospodarstvo i građane BiH, priopćili su organizatori.

Energetika.ba / FENA