Energetika.ba
Novosti

Europski satovi kasne zbog Srbije i Kosova

Autor: Energetika.ba
Europski satovi kasne zbog Srbije i Kosova

Mnogi satovi širom Europe kasne zbog toga što je frekvencija u strujnoj mreži već neko vrijeme ispod normalnih 50 hertza. Uzrok tome je, kako javljaju njemački mediji, spor Srbije i Kosova.

„Oni koji kronično kasne nisu mogli dobiti bolju vijest kao izgovor: u čitavoj Europi radijski satovi, kao i satovi na mikrovalkama i pećima kasne – ukoliko su priključeni na strujnu mrežu", piše Frankfurter Allgemeine Zeitung.

„Kašnjenje iznosi pet do šest minuta, a vjerojatno će se i povećavati. Razlog za to je što od sredine siječnja na europskom tržištu struje postoji rupa u snabdijevanju, kako je to u utorak u Bruxellesu priopćila europska Udruga strujnih mreža ENTSO-E. Zbog stalnog političkog sukoba između Srbije i Kosova odatle teče manje struje u kontinentalnu mrežu na koju je priključeno 25 zemalja, od Turske do Nizozemske."

„Pri tome se radi samo o nekoliko stotina megawatta – zbog čega prekid u snabdijevanju inače nema teške posljedice.

„Sustavno mreža nije ugrožena", rekao je jedan predstavnik Njemačke agencije za mreže. Struja iz Srbije i s Kosova nije toliko važna da bi zbog nje moglo doći do totalnog prekida, rečeno je u ENTSO-E. U industriji nije poznato da je bilo smetnji zbog oscilacija u frekvenciji, pa ni u aluminijskoj industriji, koja troši mnogo struje, nema indicija za tako nešto."

„No, te oscilacije su dovoljne da poremete satove. Mnogi satovi nemaju interni takt, niti dobivaju takt preko radio-veze, već dobivaju potrebne impulse iz strujne mreže. Ta frekvencija iznosi 50 hertza – 50 oscilacija u sekundi. Poslije 50 oscilacija pokazuje se sljedeća sekunda. Kada nema dovoljno struje, frekvencija pada ispod 50 hertza, pa je zato za 50 oscilacija potrebno više vremena. I zato satovi kasne."

„To se i inače stalno događa. Frekvencija strujne mreže nikada nije stabilna. Vlasnici mreža obično odmah reagiraju kada frekvencija pređe 50 hertza ili padne ispod te vrijednosti i prilagođavaju snabdijevanje strujom toj situaciji. Prema europskim pravilima, to se treba događati i na samom Balkanu. Ali tamo se od sredine siječnja ništa nije dogodilo, jer Kosovo skladišti premalo struje, a Srbija odbija popuniti tu rupu. Njemačka ne može tek tako priskočiti i sama staviti na raspolaganje više struje."

„Od sredine siječnja frekvencija strujne mreže u Europi iznosi 49,996 umjesto 50 hertza. I zato satovi iz dana u dan sve više kasne. ENTSO-E je izrazio optimizam u pogledu daljeg razvoja situacije i očekuje da će se situacija stabilizirati još ovoga tjedna."

„Odlučujući korak će biti da se nastala rupa nadoknadi. Onaj tko sada odluči ručno podešavati satove za nekoliko tjedana će možda ponovo imati problem – oni će žuriti, tako da će oni koji kronično kasne konačno stizati - na vrijeme."

Spiegel Online citira Juttu Hansson sa Tehničkog sveučilišta u Darmstadtu koja kaže da „na području Srbije, Crne Gore i Makedonije nema ravnoteže u strujnoj mreži, a to tehnički znači da se na duže vrijeme padovi u toj zoni izjednačavaju strujom iz europske mreže".

Energetika.ba / DW