Energetika.ba
Analiza

Evropska unija povećala broj punjača za električna vozila tri puta u tri godine

Autor: Energetika.ba
Evropska unija povećala broj punjača za električna vozila tri puta u tri godine
Foto: Unsplash/Ilustracija

Evropska unija je za tri godine tri puta povećala broj punjača za električna vozila, pokazala je najnovija analiza organizacije Transport & Environment. Na taj način polako eliminiše jednu od najvećih prepreka za elektrifikaciju saobraćaja.

Krajem 2023. godine u članicama Evropske unije bilo je više od 630.000 punjača, a na kraju 2020. godine oko 180.000. Mreža za punjenje električnih vozila je, kako pokazuju podaci organizacije Transport & Environment, prošle godine rasla brže od voznog parka električnih vozila.

T&E je naveo da je većina zemalja EU već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024. za javnu infrastrukturu za punjenje. Osam članica kasni, ali organizacija procenjuje da imaju dobre šanse da zaostatak nadoknade.

Mađarska, Litvanija i Portugal će se, kako se navodi, ciljeve dostići najvjerovatnije do 31. decembra, dok Grčka i Irska imaju najviše posla, ali još mogu da ispune zacrtano.

Dostizanje ciljeva nije neostvarivo ni za Luksemburg, Kipar i Maltu koje to mogu da urade sa skromnim brojem e-punjača zbog malog voznog parka električnih vozila, navodi se u analizi, a prenosi Balkan Green Energy News.

T&E naglašava da iako je učestalo mišljenje da postoji duboka podela istok-zapad i sjever-jug, podaci pokazuju da takve tvrdnje nemaju nikakvu osnovu. Naprotiv, mnoge zemlje istočne i južne Evrope imaju, u odnosu na broj električnih vozila, više raspoloživih elektropunjača od većine zapadnih i sjevernoevropskih članica EU.

Fabian Sperka, menadžer politike za vozila u T&E, izjavio je da se nedostatak punjača smatra jednom od najvećih prepreka za prelazak na električna vozila, ali da se slika brzo popravlja.

„Sada vlade moraju da prevaziđu ciljeve EU ako žele da ubijede više vozača da pređu na električna vozila. Potrebno je instalirati više e-punjača tamo gdje je saobraćaj najgušći i pojednostaviti plaćanje. Također, potrebno je zameniti pokvarene punjače“, naglasio je Sperka.

T&E je podsjetio da prema Uredbi EU o infrastrukturi za alternativna goriva (AFIR), koja je stupila na snagu 13. aprila, svaka zemlja ima godišnje ciljeve zasnovane na odnosu ukupne snage elektropunjača i broja električnih automobila.

U svojoj analizi, T&E poziva vlade EU da prevaziđu minimalne ambicije iz Uredbe, i daje im savjete kako to da urade.