Energetika.ba
54 milijarde dolara u pitanju

Exxon Mobil pokreće arbitražu koja bi mogla odgoditi prodaju Hess Corp-a firmi Chevron

Autor: Energetika.ba
Exxon Mobil pokreće arbitražu koja bi mogla odgoditi prodaju Hess Corp-a firmi Chevron
Foto: Pexels


Exxon Mobil je pokrenuo arbitražni postupak koji bi mogao blokirati prodaju firme Hess Corp firmi Chevron, izjavio je Hess u prijavi američkim regulatorima u petak.

Prijavom se naznačuje da bi zatvaranje prodaje vrijedne 53 milijarde dolara firmi Chevron moglo biti odgođeno do iduće godine, najmanje šest mjeseci kasnije nego što je prethodno ciljano završiti posao do sredine 2024.

Exxon i CNOOC Ltd podnijeli su prošlog mjeseca slučajeve pred Međunarodnom trgovinskom komorom, tražeći pravo na prvenstveno otkupljivanje bilo koje prodaje 30-postotnog udjela firme Hess u velikom naftnom bloku Stabroek, domu najvećeg otkrića nafte u gotovo deceniji

Hess, Exxon i CNOOC su tri člana konzorcija koji razvija naftna otkrića.

Exxon tvrdi da pravo na prvenstveno otkupljivanje proizlazi iz operativnog ugovora konzorcija, dok Hess i Chevron tvrde da smatraju da prava ne vrijede.

CEO firme Chevron Michael Wirth izjavio je prošlog mjeseca da ga je iznenadila odluka Exxona da prekine razgovore o rješavanju pitanja i pokrene arbitražni postupak.

Hess je u prijavi naveo da želi da se o meritumu arbitraže raspravlja do trećeg tromjesečja 2024. godine i da se arbitraža zaključi do kraja godine, prenosi Reuters.

Obje firme očekuju da će dobiti sve potrebne odobrenja dioničara i regulatora do sredine 2024., ali nijedna ne može predvidjeti datum završetka transakcije, dodano je.

Hess i Exxon su u petak dali finansijski zeleno svjetlo za šesti naftni projekt u Gvajani. Projekt bi do kraja 2027. godine trebao dodati kapacitet proizvodnje od 250.000 barela nafte dnevno.