Energetika.ba
Novosti

FERK dao suglasnost na zamjenske krivulje opterećenja

Autor: Energetika.ba
FERK dao suglasnost na zamjenske krivulje opterećenja

Regulatorna komisija za energiju u Federaciji BiH – FERK na sjednici u srijedu donijela je Odluku o davanju suglasnosti JP “Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne” d.d. Mostar na normalizirane krivulje opterećenja za krajnje kupce, zamjenske krivulje opterećenja za kategorije i grupe potrošnje, kao i rezultate analize krivulja opterećenja iz Izvješća o izradi krivulje opterećenja za ciklus mjerenja siječanj-prosinac 2019. godine, koje je FERK zaprimio 8. travnja ove godine.

Propisano je kako operatori distribucijskog sustava osiguravaju odgovarajuća mjerenja kod kupaca kod kojih se mjeri snaga, ugradnjom multifunkcionalnih inteligentnih (SMART) mjernih uređaja, te da karakteristike potrošnje svih kupaca kojima se snaga ne mjeri, a nemaju ugrađena SMART brojila treba utvrditi preko zamjenskih krivulja opterećenja, navodi se u priopćenju iz FERK-a.

Donesena su rješenja o izdavanju Dozvole za proizvodnju električne energije podnositelju zahtjeva BELLATRIX d.o.o. Cazin d.o.o. i Dozvole za rad (licencije) za transport naftnih derivata cestovnim prometom, podnositelja zahtjeva JUNUZOVIĆ-KOPEX d.o.o. Lukavac.

U postupak opće rasprave upućeno je pet nacrta dozvola za rad za proizvodnju električne energije podnositelja zahtjeva: GRAND 99 d.o.o. Travnik, BOKAN-SO vl. Nikola Čutura, iz Posušja, Elektro D&M d.o.o. Čapljina, LUGAL vl. Luka Galić, iz Širokog Brijega i Bagarić d.o.o. Široki Brijeg.

Osim toga, na sjednici su usvojena i upućena u postupak opće rasprave i dva nacrta dozvole za rad za proizvodnju električne energije u mikropostrojenju OIE podnositelja zahtjeva Fotonaponska elektrana GAMA, vl. Mire Marić i Miroslava Galića, iz Mostara.

Sve zainteresirane osobe imaju mogućnost pregledati nacrte dozvola na našoj web stranici www.ferk.ba, a svoje pisane komentare na nacrte mogu dostaviti do 4. svibnja ove godine do 12 sati, poštom na adresu Kneza Domagoja 12 A, Mostar, kao i na elektroničku adresu kontakt@ferk.ba.

FERK je donio i četiri rješenja po žalbama na akte koje je donijelo JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo, dodaje se u priopćenju.

Energetika.ba