Energetika.ba
Novosti

FERK donio Pravilnik o stjecanju kvalificiranog proizvođača električne energije

Autor: Energetika.ba
FERK donio Pravilnik o stjecanju kvalificiranog proizvođača električne energije

Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine - FERK na redovnoj sjednici u četvrtak donijela je Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o stjecanju statusa kvalificiranog proizvođača električne energije.

Pravilnikom se uređuje način stjecanja statusa kvalificiranog proizvođača električne energije, uvjeti koje treba ispunjavati proizvodno postrojenje, podjela postrojenja u ovisnosti o primarnom izvoru energije ili tehnologije i instalirane snage, kao i periodu trajanja statusa kvalificiranog proizvođača električne energije, način obnove, izmjene i prijenosa statusa kvalificiranog proizvođača električne energije, te način i razlozi oduzimanja statusa kvalificiranog proizvođača električne energije, sapćeno je iz FERK-a.

Na redovnoj sjednici su donesena i dva rješenja kojima se podnosiocu zahtjeva Auto Lijanovići d.o.o. Mostar izdaju dozvole za rad za proizvodnju električne energije u mikropostrojenju OIE, i to u dvije solarne fotonaponske elektrane.

Za podnosioce zahtjeva za izdavanje dozvole za rad za proizvodnju električne energije u mikropostrojenju OIE S.D. „Vrljić” vlasnika Ilije Vrljića iz Jablanice i S.D. "Prskalo" vlasnika Dragana Prskala iz Jablanice Ferk je donio zaključke kojima se predmetni zahtjevi odbacuju jer nema uvjeta za pokretanje postupka.

Kako iz FERK-a navode, iz zahtjeva je vidljivo da su isti podneseni za elektrane instalirane snage 23 kW, kao i da ukupna instalirana snaga u svim objektima pojedinog podnosioca za koje je podnesen zahtjev FERK-u iznosi 23 kW, tj. nije veća od 1 MW, te podnosiocima nije potrebna dozvola za obavljanje djelatnosti proizvodnje električne energije.

Po zahtjevima za stjecanje statusa kvalificiranog proizvođača FERK je donio 18 rješenja, i to za: S.D. „Vrljić” vlasnika Ilije Vrljića iz Jablanice u dva proizvodna objekta, S.D. „Prskalo” vlasnika Dragana Prskala iz Jablanice, MIS BENZ d.o.o. Posušje u dva proizvodna objekta, VODOVOD d.o.o. Posušje u dva proizvodna objekta, SE "POWER-SOLAR" vlasnika Mile Galića iz Čitluka, Samostalna obrtnička radnja "DA-KA" iz Posušja u dva proizvodna objekta, Solarna elektrana "Borna" 22,5 kW iz Prozora-Rame, "Štironja Solar" iz Stoca, Fotonaponska elektrana "Brajo" vlasnika Drage Dragićevića iz Čitluka, te WELPLAST d.o.o. Posušje u pet proizvodnih objekata.

U postupak opće rasprave upućeni su Nacrt dozvole za rad za proizvodnju električne energije podnosioca zahtjeva SOLAR GOLD ENERGY d.o.o. iz Mostara i Nacrt dozvole za obavljanje djelatnosti opskrbe i trgovine električnom energijom podnosioca zahtjeva ENNA Opskrba BH d.o.o. iz Sarajeva.

Nacrti dozvola i obavijesti za javnost mogu se preuzeti na internetskoj stranici FERK-a www.ferk.ba, a zainteresirane osobe mogu dostaviti i svoje pisane komentare na nacrte do 27. oktobra do 12:00 sati, poštom na adresu Kneza Domagoja 12 A, Mostar, kao i na email adresu kontakt@ferk.ba.

Također, nakon razmatranja žalbi na akte koje je donijelo JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo, FERK je na sjednici donio sedam rješenja, navodi se u saopćenju.

(Energetika.ba / FENA)