Energetika.ba
Novosti

FERK donio Pravilnik o zaštiti povjerljivih informacija

Autor: Energetika.ba
FERK donio Pravilnik o zaštiti povjerljivih informacija
FERK / Ilustracija

Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine - FERK na današnjoj redovnoj sjednici donijela je Pravilnik o zaštiti povjerljivih informacija kojim se propisuju pojam i vrste te mjere i postupci za utvrđivanje, upotrebu i zaštitu povjerljivih informacija kojima raspolaže FERK.

Na sjednici je donesena i odluka kojom se utvrđuje način i postupak vođenja razdvojenog računovodstva za potrebe regulacije energetskih djelatnosti. Obveznici primjene ove odluke su svi energetski subjekti, odnosno sve pravne i fizičke osobe u Federaciji Bosne i Hercegovine koje obavljaju dvije ili više energetskih djelatnosti ili uz energetsku djelatnost obavljaju drugu djelatnost, izvijestili su iz FERK-a.

Gospodarskom društvu VIBAR d.o.o. Široki Brijeg obnovljena je Dozvola za obavljanje djelatnosti opskrbe i trgovine električnom energijom, dok je za ZIBLIN & CO d.o.o. Ljubuški obnovljena Dozvola za rad (licencija) za transport naftnih derivata cestovnim prometom.

Donesenim rješenjima na današnjoj sjednici FERK-a status kvalificiranog proizvođača utvrđen je za sljedeće podnositelje zahtjeva: Djelatnost srodna obrtu „TENO“ iz Posušja, Solar „NEZIROVIĆ E1“ vlasnik Edd Nezirović, AMA-SOLAR d.o.o. Sarajevo i „FNE VULKAN“ vlasnik Edvin Redžić iz Gornjeg Vakufa – Uskoplja.

Odlukom je u postupak opće rasprave upućen Nacrt dozvole za obavljanje djelatnosti opskrbe i trgovine električnom energijom podnositelja zahtjeva „HIFA-OIL“ d.o.o. Tešanj.

Nacrt i obavijest za javnost mogu se preuzeti na internetskoj stranici FERK-a www.ferk.ba, a zainteresirane osobe svoje pisane komentare na nacrt dozvole mogu dostaviti do 23.1.2024. godine do 12 sati, poštom na adresu FERK-a, kao i na elektroničku adresu kontakt@ferk.ba.

Također, nakon razmatranja žalbi na akte koje je donijelo JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo, FERK je na sjednici donio četiri rješenja i jedan zaključak po podnesku kupca.