Energetika.ba
Novosti

FERK donio šest rješenja za proizvodnju električne energije

Autor: Energetika.ba
FERK donio šest rješenja za proizvodnju električne energije

Regulatorna komisija za energiju u Federaciji BiH (FERK) na sjednici održanoj u utorak u Mostaru donijela je šest rješenja za proizvodnju električne energije za D.O.O. "SAMI PROMET" Visoko i "ALIM" d.o.o. Visoko u postupku obnove dozvole, GP TOMING d.o.o. Grude u postupku izmjene i dopune dozvole, te SHPP d.o.o. Sarajevo, "Klesarstvo ZAMAK" d.o.o. Vogošća i "EKO-S" d.o.o. Mostar u postupku izdavanja dozvole.

Donesena su i tri rješenja za proizvodnju električne energije u mikropostrojenju OIE u solarnim fotonaponskim elektranama za "SOLAR" iz Bihaća, "SOLAR ENERGO BATISTA" iz Usore za solarnu elektranu BATISTA 2, te Proizvodnja električne energije "Reconslut 1" iz Tešnja. Gospodarsko društvo "B.S.I." d.o.o. Jajce dobilo je dozvolu za opskrbu električnom energijom drugog reda, priopćeno je iz FERK-a.

Iz sektora naftnog gospodarstva donesena su rješenja u postupku obnove dozvola za poduzeće "HIFA-PETROL" d.o.o. Sarajevo za trgovanje LPG-om i za skladištenje naftnih derivata osim LPG-a.

Na sjednici su usvojena tri nacrta dozvola za proizvodnju električne energije po zahtjevima poduzeća "GRANITEX" d.o.o. Čapljina, D.D. DC TEŠANJ KRAŠEVO i "ACŠ" D.O.O. TEŠANJ, nacrt dozvole za proizvodnju električne energije u mikropostrojenju OIE podnositelja zahtjeva "SOLAR ENERGO-BATISTA" iz Usore za solarnu elektranu BATISTA 1, te 10 nacrta dozvola iz sektora naftnog gospodarstva podnositelja zahtjeva "PETROL BH OIL COMPANY" d.o.o. Sarajevo, "Operator-Terminali Federacije" d.o.o. Sarajevo, "HIFA" d.o.o. Tešanj, "HOLDINA" d.o.o. Sarajevo i "GREEN-OIL" d.o.o. Sarajevo za trgovinu na veliko naftnim derivatima osim LPG-a, podnositelja d.o.o. "INTER-BUTAN" Cazin za trgovanje LPG-om, "HIFA-OIL" d.o.o. Tešanj i G-Petrol d.o.o. Sarajevo za skladištenje naftnih derivata osim LPG-a kao i "HIFA" d.o.o. Tešanj i "GREEN OIL" d.o.o. Sarajevo za transport naftnih derivata cestovnim prometom.

Svi navedeni nacrti dozvola moći će se pregledati na službenoj internetskoj stranici FERK-a, a zainteresirane osobe moći će dostaviti i svoje pisane komentare na nacrte do 8. srpnja do 10 sati, poštom na adresu Kneza Domagoja 12 A, Mostar, kao i na elektroničku adresu "kontakt@ferk.ba".

Također, FERK je donio dva rješenja po žalbama kupaca na akte koje je donijela JP Elektroprivreda BIH d.d. Sarajevo, a donesen je i zaključak po prigovoru na rješenje koje je donijela Elektroprivreda BIH, stoji u priopćenju.

Energetika.ba / FENA