Energetika.ba
Novosti

FERK izdao više dozvola za proizvodnju električne energije

Autor: Energetika.ba
FERK izdao više dozvola za proizvodnju električne energije

Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine – FERK u četvrtak je na redovitoj sjednici izdala dozvolu za proizvodnju električne energije podnositelju zahtjeva VIMAR d.o.o. iz Mostara za sedam proizvodnih postrojenja, te dozvolu za proizvodnju električne energije u mikropostrojenju OIE.

Riječ je o solarnim fotonaponskim elektranama na području Grada Mostara predviđene godišnje proizvodnje 35 MWh (megavatsati), objavili su iz Ferka.

Obnovljena je i dozvola za rad za proizvodnju električne energije gospodarskom društvu Energy d.o.o. iz Kaknja, i to za tri solarne fotonaponske elektrane na području općine Kakanj.

Osim toga, izdane su dozvole za rad za proizvodnju električne energije u mikropostrojenju OIE za Gas petrol d.o.o. Tešanj i SV Energija d.o.o. Tešanj, te dozvola za rad (licencija) za trgovinu na veliko naftnim derivatima osim LPG-om gospodarskom društvu Sliško d.o.o. Žepče.

FERK je usvojio i uputio u postupak opće rasprave devet nacrta dozvola, od čega četiri iz sektora naftnog gospodarstva i pet iz sektora električne energije.

Zainteresirane osobe imaju mogućnost pregledati nacrte dozvola na web stranici www.ferk.ba, a ostavljena je i mogućnost za dostavljanje pisanih komentara na navedene nacrte do 22. ožujka 2021. godine do 10 sati, poštom na adresu Kneza Domagoja 12 A, Mostar, kao i na elektroničku adresu kontakt@ferk.ba.

Osim toga, FERK je donio i dva rješenja po žalbi kupaca na akte koje je donijelo JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo, stoji u priopćenju.

Energetika.ba / FENA