Energetika.ba
Novosti

FERK usvojio više odluka vezanih uz energetiku

Autor: Energetika.ba
FERK usvojio više odluka vezanih uz energetiku

Na svojoj današnjoj sjednici Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK) usvojila je Odluku o izmjeni Općih uvjeta za isporuku električne energije i Pravilnika o izmjenama i dopuni Pravilnika o nadgledanju.

Također, FERK je usvojio Odluku o utvrđivanju postotka obveznog udjela električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora energije za 2023. godinu koji iznosi 2,32 posto te Odluku o davanju suglasnosti JP "Elektroprivreda BiH" na krivulje opterećenja, priopćeno je iz FERK-a.

Doneseno je rješenje kojim se ukida Rješenje kojim je izdana Dozvola za rad za proizvodnju električne energije u mikropostrojenju OIE podnositelju zahtjeva "CONRA" iz Tešnja u solarnoj fotonaponskoj elektrani "Adil 1".

Također, donesena su četiri rješenja po prijedlogu dozvola za rad za proizvodnju električne energije podnositelja zahtjeva: JP "Elektroprivreda BiH" iz Sarajeva, JP "Elektroprivreda HZHB" iz Mostara, "COMPREX" i "CONRA" iz Tešnja, te osam rješenja po prijedlogu dozvola za rad za proizvodnju električne energije u mikropostrojenju obnovljivih izvora energije podnositelja zahtjeva: "THE POWER OF NATURE" iz Tešanja za solarnu fotonaponsku elektranu "POWER.23", "Proizvodnja električne energije "BEKRIĆ" iz Tešnja za solarnu fotonaponsku elektranu "BERKIĆ-1", "ESOLAR" iz Tešnja za solarnu fotonaponsku elektranu "PODVODNICA-1", "VISOČICA" Sarajevo za solarnu fotonaponsku elektranu "VISOČICA", "SOLARNI PANELI HA ENEGY" iz Tešnja za solarnu fotonaponsku elektranu "HA ENERGY", Solarna energija "PILIĆ-1" iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja za solarnu fotonaponsku elektranu "PILIĆ 1", "KARTON KOMERC" društvo za preradu kartona, trgovinu i usluge Tešanj za solarnu fotonaponsku elektranu "KARTON SOLAR.23-1" i Solarna elektrana "FUBLAN" za solarnu fotonaponsku elektranu "FUBLAN.

FERK je usvojio Odluku o privremenoj regulatornoj naknadi za 2023. godinu i tri rješenja o obvezi plaćanja regulatorne naknade u 2022. godini za imatelje dozvole: "MiniWat" iz Travnika, "MHE-V-1" iz Viteza i "MAXIMA IST" iz Mostara.

Kad su u pitanju nacrti, usvojen je nacrt dozvole za rad za proizvodnju električne energije podnositelja zahtjeva "SILK-TRADE" iz Tešnja te dva nacrta dozvole za rad za proizvodnju električne energije u mikropostrojenju obnovljivih izvora energije podnositelja zahtjeva: Obrt "SOLAREN" iz Kiseljaka za solarnu fotonaponsku elektranu "SILOS" i Proizvodnja električne energije "SALKANOVIĆ" iz Tešnja za solarnu fotonaponsku elektranu "SALKANOVIĆ-1".

Energetika.ba / FENA